Emma Mattilan ruumis 2.0 - hevoset ja taide - Mattila, Emma (My University, 2025)
Kirjallisessa opinnäytteessäni Emma Mattilan ruumis 2.0 – hevoset ja taide käsittelen ruumiin tuntua ja katsetta ohjaajan työkaluina. Pyrin tunnistamaan johtajuuteeni liittyviä arvoja ja heppatyttöyttäni osana ohjaajaksi kasvua. Avaan taustaani, kuinka päädyin ohjaajaksi sekä sitä, minkä kriisin esiintyjästä ohjaajan positioon vaihtaminen minussa aiheutti. Koin ruumiillisen katkoksen suhteessa näyttämöön ja tuon katkoksen myötä en tiennyt kuinka katsoa näyttämölle. Pyrin määrittämään tarkemmin ruumiin tunnon käsitettä eläinfilosofi Elisa Aaltolan, ratsastusvalmentaja Katariina Alongin ja ohjaaja Kaisa Korhosen avulla. Tarkennan ja avaan motiivejani tehdä teatteria ja miksi empatia on hurmaavinta mitä tiedän. Viisivuotinen ohjaajantaiteen koulutusohjelma on painottunut ohjaajan henkilökohtaisuuteen, havainnon tarkentamiseen ja omin arvojen tunnistamiseen. Tässä työssä määrittelen itselleni tärkeät arvot, joista käsin pystyn työskentelemään ohjaajana sekä kantamaan vastuun johtajana. Tässä työssä on kolme tavoitetta: Tunnistaa ja tunnustaa johtajuuteen liittyvät arvot, joista käsin teen valintoja ja päätöksiä. Yhdistää hevostaustastani nousevat työskentelyntavat ja havainnot osaksi ohjaajaidentiteettiäni. Purkaa ruumiin tunnun käsitettä sekä sitä, miksi se on minulle tärkeää.
Keywords: kinesteettinen empatia; ohjaajan katse; subliimi; hevonen; ylevä; empatia; teatteritaide; teatteriohjaajat; vuorovaikutus; teatteriohjaus; ruumis; ruumiillisuus; johtajuus; fi=ohjaus|sv=regi|en=Directing|