Tanssin ja kehollisuuden mahdollisuudet opettajan työn tukena - Tahkokallio, Annika (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2026)
Tämä taidepedagoginen tutkielma tarkastelee peruskoulun opettajan työn mahdollisuuksia käyttää tanssia ja kehollisuutta opettajan työn tukena. Tavoitteena on tuoda esille, miten tanssi ja keholliset menetelmät voivat tukea oppimista ja opiskeluilmapiiriä luokassa ja mitkä tekijät kouluarjessa tukevat tai vaikeuttavat näiden menetelmien hyödyntämistä. Tutkielman aiheen valintaan vaikutti oma kokemukseni luokanopettajan työstä ja kehollisten menetelmien käytöstä opettajuuteni tukena usean vuoden ajalta. Tutkimusmenetelminä käytän autoetnografista lähestymistapaa sekä teemahaastattelua. Autoetnografisuuden kautta tuon esille oman kokemukseni menetelmien käytöstä mm. konkreettisia harjoituksia ja opetustilanteita kuvaamalla. Lisäksi haastattelen kolmea luokanopettajaa sekä tanssinopettaja Kaisa Hahlia. Pyrin tuomaan tätä kautta näkyviin opettajien laajemman kokemustiedon tanssin ja kehollisuuden käytöstä koulumaailman sisältä käsin. Tutkielman teoriaosuudessa tarkastelen kehollista oppimista, tanssin oppimista ja hyvinvointia tukevia vaikutuksia, vireystilan säätelyä sekä peruskoulun opetussuunnitelman perusteita. Tanssi ja kehollisuus voivat toimia osana koulupäivän rakennetta ja tukea opetussuunnitelman laaja-alaisia tavoitteita, kuten liikunnallisen elämäntavan edistämistä, luovuutta, taiteen kokemista, tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämistä, dialogisuutta sekä monipuolista työskentelyä. Vaikka tarkastelen tanssia ja kehollisuutta välineinä opetuksen muita tavoitteita tukemaan, niiden kautta koetut elämykset voivat tarjota myös taiteen kokemisen hetkiä. Tavoitteenani on, että taiteen arvo tulisi näkyväksi myös näiden menetelmien tarkastelussa. Tutkielmassa nousi esille, kuinka tanssin ja kehollisuuden soveltaminen osaksi opetustyötä vaatii opettajalta omaa kiinnostusta aihetta kohtaan ja kärsivällisyyttä kehittää menetelmiä ammattitaidon osaksi. Turvallinen oppimisympäristö, selkeät säännöt, rutiinit sekä pienin askelin eteneminen auttavat menetelmien soveltamisessa ja mahdollistavat oppimiseen syventymistä ja yhteishengen tukemista. Menetelmien tullessa tutuiksi luova tekeminen ja esiintymisen harjoitteleminen mahdollistaa myös taiteen syvemmän kokemisen.
Keywords: kehollinen oppiminen; vireystila; tanssi; opetus; oppiminen; taidekasvatus; luokanopettajat; tanssinopettajat; vuorovaikutus; ruumiillisuus; peruskoulu; oppimisen tuki; oppimisympäristö; turvallisuus; autoetnografia; teemahaastattelut; fi=tanssinopettaja|sv=danspedagogik|en=Dance Pedagogy|