”Katselen Golgatalle päin” : musiikillisia näkökulmia Jeesuksen 48 solistirooliin pääsiäisajan kirkkomusiikissa - Keinonen, Jussi (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2020)
Tutkin ja vertailen kolmea pääsiäisajan kirkkomusiikkiteosta: Matti Heinisen kirkko-oopperaa Rakkauden Ateria, Ludvig van Beethovenin oratoriota Kristus Öljymäellä sekä Johann Sebastian Bachin Matteus-passiota. Tutkimuskysymykseni on seuraava: Miten valitsemani eri aikakausia edustavat säveltäjät ovat musiikillisesti käsitelleet Jeesuksen solistiroolia kolmessa valitsemassani pääsiäisajan kirkkomusiikkiteoksessa? Aluksi luon teoreettisen viitekehyksen tutkimalla passiosävellysten historiaa. Sen jälkeen esittelen jokaisen tutkimani teoksen ja Jeesuksen solistiroolin erikseen. Lopuksi vertailen niitä keskenään. Lähdemateriaalina olen hyödyntänyt artikkeleita ja aiempaa tutkimuskirjallisuutta. Lisäksi olen haastatellut Rakkauden Aterian säveltäjää Matti Heinistä. Kaikkien kolmen teoksen nuottimateriaali on ollut tärkeänä lähteenä. Tutkimustulokset osoittavat, että tutkimieni teosten Jeesuksen solistirooleista löytyy yhtäläisyyksiä. Kaikissa teoksissa on omat erityispiirteensä, jotka säveltäjä ja ajan musiikkityylisuuntaukset ovat muodostaneet. Tutkimus voi tuoda uusia näkökulmia Jeesuksen solistiosuuden sekä esittämiseen että kuuntelemiseen kyseisissä teoksissa.
Keywords: Bach, Johann Sebastian; Beethoven, Ludwig van; Heininen, Matti; kirkkomusiikki; passiot; musiikki; säveltäjät; oopperat; oratoriot; pääsiäinen; nykymusiikki; fi=kirkkomusiikki ja urut|sv=kyrkomusik|en=Church Music|