Kehitykselliset häiriöt ja niiden kanssa toimiminen näyttelijäntyössä - Gyllenbögel, Jesse (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2025)
Maisteriopinnäytteeni kirjallinen osa käsittelee kehityksellisiä häiriöitäni ja niiden kanssa toimimista näyttelijäntyössä. Minulla on diagnosoitu kaksi kehityksellistä häiriötä, jotka ovat kehityksellinen koordinaatiohäiriö ja dysfasia. Näistä kahdesta keskityn enemmän dysfasiaan, koska se on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen näyttelijäntyön opiskeluun ja tekemiseen. Opinnäytteeni käsittelee kasvuani näyttelijäksi kehityksellisten häiriöiden kanssa, ja niitä työkaluja, jotka olen rakentanut itselleni puhetyöskentelyssä, jotta voin olla näyttelijä. Johdannossa esittelen ja motivoin työni. Toisessa luvussa käsittelen kehityksellisiä häiriöitäni ja selitän ne auki. Käsittelen niiden tuomia haasteita, diagnosointia ja kuntoutusta lapsuudessani. Käytän hyväksi lapsuuteni puhe- sekä toimintaterapeuttien raportteja kehityksestäni. Kolmannessa luvussa käsittelen asennettani omiin kehityksellisiin häiriöihin. Käsittelen sitä, kuinka en ole koskaan nähnyt niitä esteenä mihinkään ja, että minulla on ollut aina positiivinen asenne tulevaisuudestani ja mahdollisuuksistani. Neljännessä luvussa käsittelen Teatterikorkeakoulun puheopetusta ja puheopiskelua. Kerron puheopetuksen perusteet käyttäen puheopettajani Pihla Palteiston materiaaleja ja artikkeleita puheopetuksesta. Sen jälkeen kerron omia kokemuksia puheopetuksesta ja vaikeuksistani. Kerron minun ja Palteiston yhteistyöstä ja tavoista, joiden kautta olemme löytäneet minulle toimivat ratkaisut puheopetukseen. Sen jälkeen esittelen tapaani tehdä tekstinkäsittelyä ja opetella tekstiä. Avaan sitä, mitkä ovat minun tapani ymmärtää tekstiä ja purkaa sitä osiin, ja miten opettelen tekstiä, että osaan sen ulkoa. Viimeisenä tässä luvussa käsittelen puhekokemuksiani improvisaatiossa kahdella eri kurssilla, joista toisella opiskelu kieli oli englanti ja toisella suomi. Toisessa koin huomattavia kielimuuri haasteita, kun taas toisessa koin, että puheen kanssa minulla ei ollut haasteita ollenkaan. Viidennessä luvussa käsittelen puhetta työelämässä. Käsittelen kolmea eri ammattiproduktioita, joissa olin näyttelijänä maisterivuosina: Suomenlinnan kesäteatteri, Kullervo elokuva ja Helsingin kaupunginteatteri. Käsittelen omaa valmistautumista produktioihin ja produktioiden prosessia puheen kautta. Kuudennessa luvussa viimeistelen ajatukseni puheeseen, tekstinkäsittelyyn ja kehon yhteistyöhön liittyen. Käsittelen myös omaa identiteettiäni dysfasian kanssa ja sitä, miten se vaikuttaa nykyään minuun näyttelijänä. Seitsemännessä luvussa manifestoin julkisen terveydenhuollon puolesta. Kerron kuinka paljon meillä on pulaa ammattityövoimasta ja rahoituksesta, jotta lapset, joilla on kehityksellisiä häiriöitä, saisi riittävästi tukea. Lapset ovat maamme tulevaisuus ja kaikille pitäisi olla samat mahdollisuudet! Kahdeksannessa luvussa kiitän, näistä mahtavista opiskeluvuosista, joina olen saanut Teatterikorkeakoulussa opiskella. Samalla kiitän ystäviäni, läheisiäni ja muita, jotka ovat olleet matkassani mukana. Kaikki ovat olleet tärkeässä osassa kasvussani näyttelijäksi.
Keywords: näytteleminen; vuorovaikutus; häiriöt; puhehäiriöt; kuntoutus; näyttelijät; kehityksellinen kielihäiriö; teatteritaide; kielelliset häiriöt; fi=näyttelijäntaide|sv=skådespelarkonst (på finska)|en=Acting in Finnish|