Jotta näkisimme : Todellisten tunteiden katsomisesta - Ruusuranta, Paula (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2024)
Kuvataiteen maisterin opinnäytteessäni tutkin aitojen tunnekokemusten äärelle pysähtymistä ja niiden kohtaamista havainnoivan dokumentaarisuuden keinoin. Tarkastelen, miten hengitys liikuttaa ja elävöittää ruumista, johon tunteet, muistot ja elämänkokemukset ovat jättäneet jälkensä. Teokseni perustuu kahdeksan syvähengittäjän henkilökohtaisiin kokemuksiin hengityksen, tanssin ja hiljaisuuden äärellä. Lähestyn autenttisuuden ja todentuntuisuuden kokemusta paitsi visuaalisin ja kerronnallisin keinoin myös ruumiillisena kokemuksena. Työssäni käsittelen tunteiden esittämistä raakana, tunteiden ilmaisuun liittyviä uskomuksia ja rajoituksia – ja toisaalta niiden purkautumista. ”Todelliset tunteet” viittaavat tunteisiin, jotka ovat piilossa itseltämme ja jotka voivat nousta esiin syvähengitystyöskentelyn aikana. Opinnäytteeni taiteellinen osa, Jotta näkisimme, on 8 min 31 sek kestävä monikanavainen videoinstallaatio, joka esitettiin pimeässä tilassa. Installaatio koostuu kolmikanavaisesta liikkuvasta kuvasta ja nelikanavaisesta äänestä. Teos oli esillä Kuvan Keväässä 2024. Teoksen audiovisuaalinen materiaali kuvattiin keväällä 2023 hengitysterapeuttikoulutuksessa, jossa keskityttiin ruumiillisiin menetelmiin ja kokemuksellisuuteen. Opinnäytteen kirjallisessa osassa tarkastelen hengityksen etymologiaa ja sen yhteyttä henkeen. Koska opinnäytteessäni keskeistä on ruumiillisen kokemuksen äärellä oleminen, pohdin syitä ruumiista vieraantumiseen kulttuurin, vuorovaikutuksen ja hengityksen näkökulmista. Avaan syvähengityksen harjoittamisen taustaa ja tekniikkaa, osittain myös omien kokemusteni pohjalta. Kirjoitan taiteellisen työskentelyni eri vaiheista kuvaamisen, muodon, leikkauksen, äänisuunnittelun, tekstin ja installoinnin osalta sekä jaan osallistujien ajatuksia ja kokemuksia teoksen katsomisesta. Lopuksi pohdin teokseni suhdetta dokumentaarisiin lähestymistapoihin sekä autenttisuuden vaikutelmaa ja sen ilmenemistä teoksissa.
Keywords: hengitys; kuvataide; tunteet; ruumiillisuus; installaatiot; opinnäytteet; fi=tila-aikataiteet|sv=tid- och rumkonst|en=Time and Space Arts|