"Sai olla merkityksellinen osa jotain tosi isoo ja väliaikaista" : Laadullinen tutkimus ryhmän rakentumisesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä lukion musikaaliproduktiossa - Hakamäki, Liina-Lotta (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Maisterintutkielmani käsittelee ryhmän rakentumista ja siihen vaikuttaneita tekijöitä lukion musikaalipro-duktion kontekstissa. Tutkin, millaisia kokemuksia opiskelijoilla oli musikaaliproduktion ryhmäytymis-prosessista ja sitä, millaiset tekijät vaikuttivat ryhmän kehitykseen. Tutkimuskysymykseni ovat: 1. Miten ryhmä rakentuu lukion musikaaliproduktion aikana? 2. Mitkä tekijät ovat yhteydessä ryhmäytymiseen lukion musikaaliproduktion aikana haastateltavien nuorten mukaan? Avaan johdannossa omia kokemuksiani musikaaliproduktioista lukiossa sekä tutkimukseni antia musiikkikasvatuksen alalla. Teoreettisessa viitekehyksessä määritän tutkimukselleni olennaisia käsitteitä, joita ovat ryhmä, ryhmädynamiikka, vuorovaikutus, turvallisempi tila, kaveri- ja ystävyyssuhteet sekä musikaaliproduktio lukiossa, sekä esittelen Bruce Tuckmanin ryhmän kehitysvaiheet. Tutkimukseni on laadullinen, ja aineisto on tuotettu ryhmähaastattelun avulla. Haastattelin tutkimukseeni seitsemää musikaaliproduktioon osallistunutta opiskelijaa. Analysoin aineiston laadullisena sisällönanalyysinä. Tutkimukseni osoittaa, että ryhmä rakentui lukion musikaaliproduktiossa vaiheittain Bruce Tuckmanin ryhmäteorian mukaisesti. Ryhmäytymiseen vaikuttivat sekä rakenteelliset että sosiaaliset tekijät, kuten harjoitusprosessi, roolitus, turvallinen ilmapiiri ja yhteinen tavoite. Tutkimukseni perustelee taiteellisten lukioproduktioiden merkitystä uusien ihmissuhteiden syntymisessä, ryhmään kuulumisen ja hyväksytyksi tulemisen kokemuksissa sekä itsensä ylittämisessä.
Keywords: ryhmä; turvallisempi tila; musikaaliproduktio; kaverisuhteet; lukio; ystävyys; musikaalit; ryhmädynamiikka; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|