Delade Drömmar / Jaetut Unet / Shared Dreams - Vairio, Lasse Krister (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2023)
Lasse Krister Vairio, Lärdomsprov för magisterexamen i Bildkonst Sammanfattning: Mitt lärdomsprov innefattar filmverket Delade Drömmar / Jaetut Unet / Shared Dreams, som visades på Bildkonstakademins utställning Kuvan Kevät 2021 och ett skriftligt arbete. Filmen Delade Drömmar var installerad som loop i Blackboxen på Exhibition Gallery och visades för publiken mellan 12.5–6.6.2021. Visningsformatet var hd video med stereo ljud och längden på filmen var 23 minuter och 1 sekund. Kameraformatet för verket var 16mm:s film som jag hade filmat och framkallat mellan 2017-2020. Filmen Delade Drömmar är ett fragmentariskt verk av minnen och förnimmelser på avlägsna orter. Reporna och smutsen som finns på filmen härstammar från fältframkallningarna och skapar ett vidare skikt av närvaro i filmen. I Delade Drömmar finns dagboksanteckningar av drömmar som jag hade under pandemikrisen 2020. Filmen saknar berättelse i traditionell mening. I stället bildar filmmaterialet tillsammans med texterna en helhet som tittaren får sjunka i. Installationen i Black Boxen stödde också detta ändamål istället för att visa verket i galleriet bland andra konstverk. I det skriftliga arbetet går jag igenom arbetsprocessen för det konstnärliga verket och belyser omständigheterna för mitt skapande. Dessutom tar jag upp tekniska aspekter som har påverkat mitt sätt att tänka om filmarbete. Jag presenterar några konstnärer som har speciellt inspirerat Delade Drömmar och litteratur som jag har läst och kontemplerat. Jag belyser också kort mitt förhållande till konstnärsdrivna initiativ som påverkar mitt synsätt på konstfältet. Jag ville också dela med mig något konkret för läsaren i det skriftliga arbetet genom de ekologiska film framkallningsrecepten som jag hade använt i filmen.
Keywords: elokuvataide; elokuvat; kuvataide; taiteellinen työ; näyttelyt; rakkolevä; muistot; fi=tila-aikataiteet|sv=tid- och rumkonst|en=Time and Space Arts|