Musiikki ja mielikuvituksen monet mahdollisuudet : Näkemyksiä mielikuvitusrikkaan musiikintulkinnan ja -ilmaisun opetukseen - Wessman, Emilion (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Tarkastelin tutkielmassani pianonsoiton opetusta. Selvitin, miten mielikuvitusta voi pianonsoiton ilmaisu- ja tulkintataidoissa hyödyntää, sekä miten opettaja voi tukea oppilastaan näiden taitojen kehittämisessä. Peilasin näitä kysymyksiä klassisen musiikin musiikkimateriaaleihin, nostaen esiin eroavaisuuksia, joita eri tyylisten teosten opetuksessa tulee huomioida. Aiheeni on rajattu klassisen pianonsoiton näkökulmaan. Tutkielma tarjoaa työkaluja siihen, miten toteuttaa mielikuvituksellisuutta soitonopetuksessa. Tutkielmani teoreettinen viitekehys koostuu mielikuvituksen, leikin, tulkinnan ja ilmaisun merkityksestä musiikissa. Esitän näistä näkökulmia, joille tutkielmani filosofinen perusta rakentuu. Keräsin aineistoni haastattelemalla kolmea piano- opettajaa. Analysoin aineistoni temaattisesti. Haastatteluistani ilmeni näkemyksiä muun muassa mielikuvien käytön kategorioista, teosten tuntemuksesta, sekä pianomusiikin luontaisesta taipumuksesta mielikuvituksellisuuteen ja imitointiin. Aineistoni perusteella on todettavissa, että mielikuvitusrikas soitonopetus vaatii opettajalta laajaa alansa osaamista, sekä rohkeaa heittäytymistä.
Keywords: pianonsoitto; musiikin ilmaisu; mielikuvitus; opetus; musiikki; musiikin tulkinta; ilmaisu; piano; piano