Maanantai tai tiistai - Waris, Pauliina (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2023)
Kuvataiteen maisterin opinnäytteeseeni sisältyy tämä kirjallinen osa sekä taiteellinen osa – teoskokonaisuus Maanantai tai tiistai, joka oli esillä Kuvan kevään lopputyönäyttelyssä Kuva/Tilassa 7.5.–5.6.2022. Teoskuvat olen sijoitellut kirjallisen osan sivuille kauttaaltaan tekstin lomaan. Maanantai tai tiistai -teoskokonaisuus oli tilateos, jossa oli yksi levylle liimatulle kankaalle toteutettu maalaus, sekä kierrätetyille lasilevyille toteutettuja maalauksia ripustettuina työstämilleni ready-made hyllyille. Idea ja ponnin teosten tekemiselle syntyi kohtaamisistani, joihin liittyi jollakin tavalla lasi. Yksi näistä liittyy lapsuuteni muistoon keinostani huvittaa itseäni pitkillä automatkoilla. Tapanani oli litistää kasvoni hetkeksi vasten auton ikkunalasia, sitten irrottautua ja seurata hengityksestäni höyrystyneen, kasvojeni piirteitä mukailleen kostean jäljen katoamista. Lasilla materiaalina oli suuri rooli työskentelyssäni, sillä sen ominaisuudet määrittelivät pitkälle sen, millä tavalla etenin ja mitä tuli näkyviin. Lasi on kova, paljastava, läpinäkyvä materiaali, se päästää valon osittain lävitseen ja lisäksi sen pinta heijastaa ympäröivää todellisuutta. Lasi assosioitui työskentelyssäni nesteeseen ja ilmaan. Lasin persoonalliset piirteet saivat minut etsimään etenkin naarmuja, pienintä mahdollista elettä, katoavia elementtejä maisemassa, sivuun lakaistavia pölyhiukkasia, sisäisen ja ulkoisen kohtaamispisteitä. Etsin tapoja käyttää lasin ominaisuusia hyödykseni maalauksessa. Kirjallisessa osassa pyrin säilyttämään saman aukinaisuuden, joka taiteellisessakin osassa oli läsnä. Tuon esiin maalausprosessiin, materiaaleihin ja tekijyyteen liittyviä pohdintojani, jotka kytkeytyvät teosteni tematiikkaan. Lähdeaineistoni on sekalaista materiaalia työskentelypolkuni varrelta. Aluksi-kappaleessa kerron työskentelystäni yleisesti. Luvussa 2 (Kohtaaminen) pohdin maalausta erilaisten kohtaamisten yhteentulona. Luvut 3 ja 4 liittyvät molemmat lasin ominaisuuksiin, mutta hiukan eri näkökulmista – luvussa 3 (Lasi) kirjoitan ihmisen valmistaman lasin historiasta sekä neste- ja ilma-assosiaatioista ja luvussa 4 (Pienin mahdollinen ele) pohdin sitä, kuinka saada kiinni jotakin välähdyksenomaista. Luvussa 5 (Hajoaminen) pohdin teoksiani ajassa ja tilassa. Luvussa 6 (Kuvan kevät) käsittelen taiteellisen opinnäytteeni esittämistä lopputyönäyttelyssä. Lopuksi-luvussa kerron lyhyesti tunnelmiani opinnäyteurakan päättyessä.
Keywords: kuvataide; opinnäytteet; lasi; installaatiot; kuvataiteen maisterit; maalaustaide; materiaalisuus; arki; maisema; ruumiillisuus; fi=maalaustaide|sv=måleri|en=Painting|