Kilpailut muusikon kasvattajina : Tarinoita musiikkikilpailuihin osallistumisesta ja muusikoksi kasvamisesta - Lukács, Dora (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Tutkielmani aihe oli musiikkikilpailuihin osallistumisen merkitys muusikkouden rakentumisessa. Tutkimustehtäväni oli tarkastella yksilöiden kokemuksia heidän muusikkoidentiteettinsä rakentumisesta heidän kertomissaan tarinoissa musiikkikilpailuista. Tutkimuskysymykseni olivat: Miten haastateltavien muusikkoidentiteetit rakentuvat heidän kertomuksissaan musiikkikilpailuihin osallistumisesta ja kasvustaan muusikoksi? Mitä haastateltavat kertovat oppineensa musiikkikilpailuista? Tutkielmani teoreettinen viitekehys muodostui kilpailemisesta musiikissa ja musiikkikasvatuksen näkökulmista kilpailemiseen. Lisäksi tarkastelen teorioita identiteetteihin ja identiteettien rakentumiseen liittyen. Käytin tutkielmassani narratiivista lähestymistapaa. Tutkielmani aineisto muodostui neljän muusikon narratiivisesta haastattelusta. Haastateltavat olivat osallistuneet musiikkikilpailuihin ja olivat ammattimuusikoita. Tuotin haastatteluaineiston keväällä 2023. Analysoin haastattelut narratiivisesti ja tulososio jakautuu narratiiviseen analyysiin ja narratiivien analyysiin. Haastateltavien tarinoissa musiikkikilpailuilla oli ollut merkittävä rooli muusikkouden kokemisessa ja muusikkoidentiteetin rakentumisessa. Vastauksissa korostui kilpailujen monipuolisuus muusikkoidentiteettien rakentamisen mahdollistajana. Tulosten perusteella kilpailut voidaan kokea monella eri tapaa – kokemus kilpailuista on tilannesidonnaista ja riippuu yksilön ominaisuuksista. Tarinoissa tuli esiin kilpailujen yksilökeskeinen luonne, mutta myös sosiaalinen aspekti, kuten ammatillisen identiteetin sosiaalinen rakentuminen ja kilpailuihin valmistavan opettajan rooli. Kilpailut ja niihin valmistautuminen loivat tilanteita, joissa muusikkoutta voitiin rakentaa sekä itsenäisesti että myös vuorovaikutuksessa muiden – kuten opettajan, vertaisten, tuomareiden ja yleisön – kanssa. Yksittäisten ammattimuusikoiden kokemuksia kilpailuista on tutkittu vähän, vaikka monet heistä ovat tekemisissä kilpailujen kanssa opintojensa tai uransa aikana. Tutkielma antaa näkökulmia suomalaisten ammattimuusikoiden kokemuksista kilpailujen merkityksestä muusikkoidentiteettien rakentumisessa.
Keywords: soittokilpailut; identiteetti; kilpailut; motivaatio; musiikkikilpailut; ammatti-identiteetti; muusikkous; narratiivisuus; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|