Tanssin hyvän jäljillä - Trux, Marja-Liisa; Turpeinen, Isto; Sorri, Salla (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2022)
Mistä on tanssin hyvä tehty? Miksi tätä työtä tehdään ja mitä sillä tavoitellaan? Onko tanssi Suomessa altavastaajaan asemassa? Millaista on työelämä taiteen ja kulttuurin pienoismaailmoissa, ja mikä tekijöitä auttaa ottamaan oman työnsä omiin käsiinsä? Tanssin hyvän jäljillä avaa näkymiä tanssijoiden käytännölliseen toimintaan. Etnografiaa, kehittämistyötä ja taiteellista tutkimusta yhdistelemällä toimintatutkijat rakensivat ajankuvaa laajasta, monimuotoisesta ja hajanaisesta ammattikentästä, joka jää runsaslukuisen harrastajakentän varjoon. Ammattilaisille kirja tarjoaa kosketuksia toisiin tanssin yhteisöihin, kollegiaalisen yhteistyön vahvistusta, sanoja ja ymmärrystä avuksi ponnistelussa ulos työelämän liminaalitilasta sekä aineksia oman työn kehittämiseen. Kirjoittajat valottavat myös rakenteellisia epäkohtia ja antavat äänen harvoin kuulluille. Työ- ja elinkeinopolitiikan sekä sosiaaliturvan järjestelmien pirullisen vaikeina pidettyjen uudistusten valmisteluun löytyy yllättävää apua taiteilijoiden kokemuksista. Kirja on tarkoitettu myös muille kuin tanssiammattilaisille. Päättäjille, toisille tutkijoille ja suurelle yleisölle se tarjoaa sukelluksen tanssiin. Omaa polkuaan tarkastellen kirjoittajat kertovat myös monialaisesta, tieteellis-taiteellisesta yhteistyöhankkeesta, ja vaikuttavasta tutkimuksesta käytännöllisenä, sijoittuneena toimintana.
Alkusanat / Marja-Liisa Trux, Isto Turpeinen, Salla Sorri -- Johdanto: monimuotoinen toimintatutkimus / Marja-Liisa Trux, Isto Turpeinen, Salla Sorri -- Yhteiskunnan ja työelämän piirteitä / Marja-Liisa Trux -- Käytäntöteoreettinen näkökulma / Marja-Liisa Trux -- Tanssialan työt käytännöllisen toiminnan muotoina / Marja-Liisa Trux -- Tutkijoiden interventiot ja niiden tuottama tieto / Marja-Liisa Trux -- Kahdeksan tarinaa tanssialalta / Marja-Liisa Trux -- Johtopäätöksiä toimintatutkimuksesta tanssialalla / Marja-Liisa Trux -- Prologi / Isto Turpeinen -- Enigma – ja ne toiset näkökulmat... / Isto Turpeinen -- Tanssivan mosaiikin tilat, välit ja etäisyydet / Isto Turpeinen -- Tanssija-tutkijan näkemyksellisyys ja vallan näyttämöt / Isto Turpeinen -- Epilogi: Toimenpidesuositukset / Isto Turpeinen -- Ohjaajan mietteitä / Salla Sorri -- Tutkijat tarkastelevat omaa työtään / Marja-Liisa Trux, Isto Turpeinen, Salla Sorri.
Keywords: Suomi; tanssi; tanssiala; työolot; toimeentulo; yhteistoiminnallisuus; taiteellinen työ; taiteilijuus; yhteiskunnalliset vaikutukset; dokumenttielokuvat; monimuotoisuus