Läsnäolo naamioituneena poissaoloksi - Haapanen, Janina (My University, 2025)
Kuvataiteen maisterin opinnäytteeni koostuu taiteellisesta ja kirjallisesta osasta. Opinnäytteen taiteellinen osa oli esillä Taideyliopiston Kuvataideakatemian Kuva/Tila- galleriassa 17.5-15.6.2025 osana Kuvan Kevättä. Taiteellinen osa sisältää kolme teosta nimeltään Eclipse of an Eye, Book of Permafrost ja The Idea of History. Teokset käsittelevät poissaoloa, läsnäoloa, aikaa, näkemisen ja katsomisen haasteita. Lähestyn näitä aiheita tallentamisen historian kautta, joka on alkanut jo ennen ihmistä jatkuen ihmiskeskeisempään tapaan tallentaa aikaa, tulkita ja havainnoida. Kaikkien teosten pohjana toimii paperi. Kahdessa teoksessa olen hyödyntänyt silkkipainotekniikkaa ja kolmas teos on kollaasi, joka on rakennettu paperisista osista. Aloitan kirjallisen osan jakamalla tekstin, joka on kulkenut mielessäni kevään aikana. Jatkan taustoittaen teosten syntymiseen vaikuttaneet lähtökohdat sekä, kerron mikä on johtanut minut käsittelemieni aiheiden pariin. Jokainen teos asettuu omaa nimeään kantavan otsikon alle. Näissä osuuksissa käyn läpi työskentelyni eri vaiheita samalla selostaen käyttämäni tekniikat ja menetelmät. Jaan myös taiteilija- ja teosesimerkkejä sekä ajatuksia muilta tekijöiltä, tukeneet niin omaa prosessiani, kuin myös ajatteluani. Pohdin myös tapaani työskennellä taidegrafiikan parissa. Käyn läpi teosten ripustamisen ja ajatuksiani näyttelyn jälkeiseltä ajalta. Kirjallinen osuus päättyy pieneen visuaaliseen jatkumoon, joka suuntaa ajatuksiani tulevaan.
Keywords: Taidegrafiikka; poissaolot; läsnäolo; grafiikka; opinnäytteet; maisterit; fi=taidegrafiikka|sv=konstgrafik|en=Printmaking|