TikTok taidemuseoiden viestintävälineenä : museoalan työntekijöiden näkemyksiä ja ennakko-oletuksia - Haataja, Sandra (My University, 2025)
Taiteen kandidaatin opinnäytetyössäni tarkastelin, minkälaisia näkemyksiä ja ennakko- oletuksia TikTokista ja sen käytöstä taidemuseoiden viestintävälineenä alan sisällä tutkielman kirjoitushetkellä esiintyy. Tilastollisesti pätevän tiedon luomisen sijaan tutkielman tavoitteena oli erilaisten ajatusten yhteen kokoaminen ja museoalan sisäisten yksittäistenkin näkemysten kartoittaminen. Pohjasin tutkielman museoiden sosiaalisen median käyttöä käsittelevään edeltävään tutkimukseen. Teoriaosuudessa käsittelin sen lisäksi museoiden digitaalista viestintää sekä TikTokin erityispiirteitä sosiaalisen median alustana. Keräsin tutkielman aineiston anonyymilla verkkokyselylomakkeella taidemuseoiden työntekijöiltä. Aineisto koostui 26 henkilön vastauksista. Käsittelin aineistoa laadullisen sisällönanalyysin keinoin ja kokosin käsittelykappaleet analyysin myötä nousseiden keskeisten teemojen pohjalta. TikTokia kohtaan esiintyy taidemuseoalalla kiinnostusta, mutta siihen liittyy myös epävarmuutta ja ennakko-oletuksia. Alustaa pidetään nuorten kanavana, mutta sen todellinen käyttäjäkunta ja mahdollisuudet nähdään vielä osittain kapeasti. TikTokin viihteellisyys ja trendivetoisuus herättävät epäilyksiä sen soveltuvuudesta taidemuseokontekstiin, mutta samalla ammattilaisten keskuudessa esiintyy kiinnostusta erityisesti mahdollisuuteen jakaa alustalla kulissien takaista sisältöä ja avata museotyötä yleisölle. Suurimpina haasteina vastaajat näkivät resurssien puutteen, tietoturvaongelmat ja museoiden perinteiseen viestintään liittyvät erot verrattuna TikTokin toimintalogiikkaan. Lopuksi palasin tutkimuskysymykseeni ja tarkastelin tutkielman tuloksia. Laajensin eettiset kysymykset myös muihin sosiaalisen median alustoihin ja pohdin sosiaalisen median tulevaisuutta sekä sitä, miten alustat voivat vaikuttaa museotyön avoimuuteen ja yleisön osallistumiseen.
Keywords: sosiaalinen media; museot; TikTok; taidemuseot; viestintä; käsitykset; ennakkoluulot; asenteet; fi=nykytaiteen historia ja teoria|sv=samtidskonstens historia och teori|en=Contemporary Art History and Theory|