Teatterintekijä : havaintoja moniroolisen esitystaiteilijan identiteetistä - Junes, Miia (My University, 2025)
Kirjallisessa opinnäytteessäni tarkastelen moniroolisen esitystaiteilijan työtä ryhmälähtöisessä produktiossa. Käytän tekstini kiintopisteenä kokemusta äänisuunnittelun, esiintymisen ja muusikkouden yhdistämisestä taiteellisessa opinnäytteessäni Aikuisten tyttöjen jytähumppakerho – THE SHOW! (2025). Tarkastelen ja reflektoin työskentelyäni ja pyrin hahmottamaan moniroolisuuden, eli useamman tekijäposition yhdistämisen vaikutusta taiteilijan identiteettiin. Moniroolisuuden ja sen tuomien työskentelypraktiikoiden lisäksi, pohdin musiikille ominaisen keikan, sekä näyttelemiselle ja äänisuunnittelulle ominaisen teatterin muotojen ja ominaisuuksien risteyttämistä. Lisäksi tutkin produktion ryhmälähtöistä, ei-hierarkkista työskentelytapaa sekä esityksen teatterikonsertti-muotoa moniroolisuuden mahdollistajina. Taiteellisen opinnäytteeni, sekä aiempien kokemusteni kautta, lähden avaamaan, moniroolista työskentelyä: millaisia havaintoja tekijyydestä, ryhmätyöstä ja identiteetistä se on herättänyt. Lähestyn aihetta omasta kokemuspiiristäni käsin, näyttelijätaustaisena, musiikkia tekevänä äänisuunnittelijana. Alkusanojen ja johdannon jälkeen avaan luvussa kolme taiteelliselle työskentelylleni ominaista haaveilun praktiikkaa, jota hyödynnän omien unelmien kartoittamisen, mielellisten esteiden purkamisen ja inspiraation löytämisen työkaluna. Esittelen rakentamani, kenen tahansa sovellettavissa olevan nelivaiheisen työkalupakin, jonka avulla voi harjoitella haaveilua ja luottamusta tulevaan, luovan työskentelyn näkökulmasta. Neljännessä luvussa syvennyn taiteellisen opinnäytteeni esittelyyn, sekä työskentelystä syntyneiden havaintojen reflektointiin. Käyn prosessia ja produktiota läpi moniroolisuuden näkökulmasta, omia rinnakkaisia tekijäpositioitani tarkastellen. Pohjaan havaintoni muistiinpanoihin sekä omaan subjektiiviseen kokemukseeni prosessin kulusta ja lopputuloksesta. Aluksi avaan teoksen lähtökohtia taustojen, suunnittelun ja koollekutsujuuden osalta, jonka jälkeen pureudun esityksessä käsiteltyihin teemoihin sekä teatteria ja livemusiikkia yhdistävään esitysmuotoon. 4.4. alaotsikon luvuissa erittelen keskeisimmät työskentelypositioni produktiossa ja tarkastelen niitä yksitellen. Musiikin tekeminen, musiikin esittäminen sekä näytteleminen -kappaleissa havainnoin kokemustani omien lähtökohtieni, tekemiseni ja ryhmätyöskentelyn kautta, äänisuunnittelu-kappaleessa selvitän lisäksi keskinäistä työnjakoamme toisen äänisuunnittelijan kanssa. Tätä opinnäytettä varten keräsin myös kirjallista katsojapalautetta. Lähestyin esityskauden jälkeen sekä taidealan ammattilaisia, teatterialan opiskelijoita, että kokemattomampia esitystaiteen kuluttajia, joiden tiesin olleen yleisössä. Lopputuloksesta-osiossa tarkastelen valmista esitystä sekä oman tuntemukseni, että pyytämieni katsojapalautteiden kautta. Viidennessä kappaleessa päättelen opinnäytteen ja kokoan havaintojani yhteen. Pohdin, miten kokemus moniroolisesta työskentelystä vaikutti taiteilijan identiteettiini ja miten tahdon jatkossa määritellä ja neuvotella omaa tekijyyttäni esittävien taiteiden kentällä. Vedän yhteen opiskeluani Teatterikorkeakoulussa ja haaveilen tulevasta. Kirjallisen opinnäytteen tekstiä rytmittävät ja keventävät kuvien ohella vaaleanpunaisella merkityt lainaukset Aikuisten tyttöjen jytähumppakerho – THE SHOW! -esityksestä, sekä sinisellä tajunnanvirtamaisemmat, runolliset muistiinpanot harjoituskauden ajalta.
Keywords: teatterikonsertti; live-musiikki; moniroolisuus; esitystaiteilija; teatterintekijä; esiintyjyys; live-äänisuunnittelu; haaveilu; ryhmälähtöisyys; taiteilijan identiteetti; äänisuunnittelu; teatteritaide; opinnäytteet; musiikki; esittävät taiteet; esitykset; tekijyys; näytteleminen; taiteellinen työ; taiteidenvälisyys; nykyteatteri; konsertit; konsertit; äänisuunnittelu; äänisuunnittelu; tyttöys; tekijyys; fi=äänisuunnittelu|sv=ljuddesign|en=Sound design|