Pulahdus turkoosiin uima-altaaseen - Weiner, Inka (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2024)
Tutkin opinnäytteessäni Pulahdus turkoosiin uima-altaaseen, uima-altaiden moninaisia merkityksiä sekä henkilökohtaisella että yhteiskunnallisella tasolla. Lähestyin aihetta autoetnografian menetelmin ja tarkastelin uima-altaita paitsi fyysisinä tiloina myös kulttuurisina ja sosiaalisina ilmiöinä. Avaan lukijalle aineistoani ja perusteluja sekä autoetnografisen menetelmän valintaa. Analyysiosiossa pohdin uima-altaiden ja uimisen historiallista kehitystä ja esiintymistä nykytaiteessa. Mietin aineistoni kanssa miten uima-altaat heijastivat ja muokkasivat käsitystä vapaudesta, yksityisyydestä ja yhteisöllisyydestä. Käsittelin uima-altaiden esteettisiä ominaisuuksia ja kemiallisia pitoisuuksia. Tarkastelin julkisen uima-altaan eli uimahallin käsitettä ja merkitystä yhteiskunnassa sekä omassa arjessani. Seuraavaksi kävin läpi uima-altaiden vertauskuvia ja vaikutuksia taidehistoriassa, populäärikulttuurissa kuten elokuvissa ja nykytaiteen teoksissa. Pohdin erityisesti Kalifornian ja Hollywoodin vaikutusta näihin kulttuurin osa-alueisiin. Tässä yhteydessä keskityn yksityisten uima-altaiden erilaisiin rooleihin verrattuna julkisiin uimahalleihin. Sisällytin tekstiin henkilökohtaisia uintipäiväkirjamerkintöjä, jotka tuovat esiin uimisen keholliset ja meditatiiviset ulottuvuudet. Tekstiä tauottaa myös teoskuvaesimerkit, joita avaan sen verran kun katson tarpeelliseksi. Lopussa palasin aiheenvalintani perusteluihin ja syihin sekä tutkimuskysymyksen tarkasteluun. Kävin läpi kirjoitustyön jälkeen esille tulleita havaintoja ja oivalluksia.
Keywords: absurdi; vesi; vedellinen; häilyvä; kuolema; suru; uimahallit; uima-altaat; uinti; taide; estetiikka; nykytaide; historia; kuvataide; arkkitehtuuri; fi=nykytaiteen historia ja teoria|sv=samtidskonstens historia och teori|en=Contemporary Art History and Theory|