Social Portrait – Women Only - Haikala, Katriina (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2024)
Lopputyössäni tutkin nähdyksi tulemisen kokemusta ja naisten representaatiota taiteessa. Projektini Social Portrait – Women Only alkoi vuonna 2017 Suomen satavuotisjuhlan inspiroimana. Tavoitteenani oli piirtää sata muotokuvaa naisista, jotka symboloivat naisten merkittävää roolia yhteiskunnassamme. Vuosien saatossa työni kasvoi, ja olen piirtänyt vuosien 2017-2024 aikana yli tuhat naista maailmanlaajuisesti. Työskentely on laajentanut näkemystäni taiteen mahdollisuuksista ja nähdyksi tulemisen merkityksestä. Kuvan Kevät 2023 -näyttelyssä esillä oli 955 muotokuvaa vuosilta 2017–2023. Näyttelyn aikana piirsin lisäksi 30 uutta muotokuvaa piirrosperformansseissa, joissa korostuu katseen ja läsnäolon merkitys. Työni taiteellinen prosessi haastaa perinteisiä käsityksiä taiteen luomisesta asettaen inhimillisen kokemuksen ja kohtaamisen keskiöön. Työni kirjallinen osuus sukeltaa syvemmälle prosessiin, osallistujien kokemuksiin ja projektin suhteeseen feministiseen keskusteluun. Pohdin, kuinka taiteen kautta voidaan vaikuttaa yhteiskunnallisiin rakenteisiin ja edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa. Projektin pitkäkestoisuus ja kansainvälisyys ovat mahdollistaneet syvällisen pohdinnan taiteen ja vallan suhteesta sekä muotokuvien historiallista roolia valtarakenteiden heijastajina. Lopuksi, työni esittää ehdotuksen muotokuvan uudelleenmäärittelystä: ei vain staattisena henkilökuvana, vaan välineenä, joka voi välittää yhteiskunnallista muutosta, voimaa, haavoittuvuutta ja inhimillistä läsnäoloa.
Keywords: taide; naiset; kuvataide; taiteilijat; muotokuvat; kuvataiteilijat; Suomi; taidenäyttelyt; historia; kokemukset; tasa-arvo; taidehistoria; representaatio; valta; performanssi; katse; läsnäolo; taidemuseot; fi=tila-aikataiteet|sv=tid- och rumkonst|en=Time and Space Arts|