Valloittava valotaide : Taidemuodon historiaa ja erityispiirteitä kartoittamassa - Kilpeläinen, Raisa (Historiallinen yhdistys, 2026)
Valon käyttö taiteessa ja teosten materiaalina on lisääntynyt viime vuosina. Valotaidetta pääsee kokemaan entistä useammin erilaisissa ympäristöissä ja valolle omistetuissa näyttelyissä. Valotaide herättää kiinnostusta niin tekijöiden, kokijoiden kuin taidetta esittävien tahojen parissa. Vertaisarvioidussa katsauksessa avataan valotaiteen käsitettä sekä pohditaan historian ja teosesimerkkien kautta valotaiteen ilmentymiä ja syitä siihen, miksi valotaide on ajassamme suosittua ja ehkä jopa nouseva kuvataiteen suuntaus. Katsauksessa kysytään myös, mikä tekee teoksesta valotaidetta ja analysoidaan neljää kotimaista valotaideteosta. Valotaiteen nousu ja suosittuus on seurausta lisääntyneestä tietoisuudesta ja osaamisesta sekä tekijöiden, tilaajien että näytteilleasettajien piirissä. Valotaidetta halutaan tänä päivänä enemmän niin näyttelyihin kuin pysyviksi julkisen tilan teoksiksi. Suomessa valotaidetta voi opiskella muun muassa Taideyliopistossa osana valosuunnittelun opintoja. Valotaiteeesta ei ole Suomessa kirjoitettu juurikaan vertaisarvioituja tekstejä. Alaa olisi syytä tutkia ja paikata tutkimusaukkoa suositun taidemuodon aseman kehittämiseksi. The use of light in art and as a material in art has increased in recent years. Light art can be experienced more often in environments and exhibitions dedicated to light. Light art arouses interest among makers, viewers, and art exhibitors alike. This peer-reviewed review explores the concept of light art and, through history and examples of works, considers the reasons why light art is popular in our time and perhaps even an emerging trend in media art. The review also asks what makes a work of art light art and analyses four Finnish light art works. The rise and popularity of light art is a result of increased awareness and expertise among makers, exhibitors, and curators. Today, there is a growing demand for light art in exhibitions and permanent public spaces. In Finland, light art can be studied, for example, at the University of the Arts Helsinki as part of lightning design studies. There are very few peer-reviewed texts on light art in Finland. The field should be studied and the research gap filled to develop the status of this popular art form.
Keywords: valo; valotaide; mediataide; visuaalisuus; historia