Musiikin ja tekstin yhteyksistä Jean Sibeliuksen yksinlauluissa Hjärtats morgon, Drömmen ja Våren flyktar hastigt - Hallikainen, Anna ([A. Hallikainen ], 2005)
Tutkielma käsittelee musiikin ja tekstin välisiä yhteyksiä Sibeliuksen Runebergin runoihin säveltämissä varhaisissa yksinlauluissa Hjärtats morgon (op. 13/3), Drömmen (op. 13/5) ja Våren flyktar hastigt (op. 13/4). Tutkielman painopiste on musiikkianalyysissa. Laulujen musiikki analysoidaan ensin ilman yhteyttä tekstiin, minkä jälkeen analyysissa esiin nousseita ilmiöitä tarkastellaan tekstisisällön valossa. Tekstit analysoidaan myös lyhyesti musiikista riippumattomina. Musiikkianalyysissa pääasiallisena lähestymistapana on Schenker-analyysi. Hjärtats morgonin tulkintaa on täydennetty lähestymällä laulua myös heksatonisten systeemien teorian näkökulmasta. Musiikin ja tekstin yhteydet osoittautuivat hyvin moninaisiksi tutkimuksen kohteena olevissa lauluissa. Eräät tärkeimmistä musiikin ja tekstin välisistä yhteyksistä liittyvät laulujen tonaaliseen rakenteeseen, esimerkiksi sävellajien suhdeverkostoon. Våren flyktar hastigtissa myös motiiviset tapahtumat ovat tiiviissä yhteydessä tekstiin.
Keywords: Sibelius, Jean.; musiikkianalyysi; laulumusiikki; Suomi; fi=sävellys ja musiikinteoria|sv=komposition och musikteori|en=Composition and Music Theory|