Suunnistusta tanssitaiteen kentällä: Tanssijan kirjoituksia kestävyydestä ja identiteetistä - Toiviainen, Anette (My University, 2025)
Kirjallisessa opinnäytetyössäni syvennyn kirjoittamaan tanssijan identiteetistä ja sen suhteesta kestävyyden kysymyksiin. Lähestyn aihetta kysymällä: Miten tanssijan identiteetti muodostuu, miten kestävyys ilmenee tanssijan työssä sekä millainen tanssijan identiteetti luo kestävyyttä? Kirjoitukseni on itsereflektiivistä ja pohjautuu kahden vuoden tanssijantaiteen maisteriopintoihin sekä kentällä toimimiseen freelance-tanssijana. Käyn kirjoituksessa läpi suhdetta identiteettiini tanssijana sekä ajatuksiani kestävyydestä ja kestämättömyydestä tuoden mukaan keskustelupareja erilaisten lähteiden muodossa. Työni ensimmäisessä osiossa pohdin aihevalintaani. Avaan motiiviani kirjoittaa kestävyydestä ja identiteetistä sekä käsittelen tanssijuutta suhteessa kirjoittamiseen. Toisessa osassa avaan käsitteitä identiteetti ja kestävyys. Tanssijan identiteettiä käsittelen Salme Mahlakaarron väitöskirjatutkimuksen avulla tuoden näkökulman työidentiteetistä ja identiteetin moninaisuudesta. Avaan historiaani suhteessa tanssijan identiteettiin ja tarkastelen tämän muotoutumista. Keskityn yksilön kestävyyteen ja tuon esille tähän vaikuttavia näkökulmia luoden kolme kategoriaa: Ryhmät ja yhteisöt, Keho ja kyvykkyys sekä Tekijyys ja autonomia. Näiden kategorioiden kautta kirjoitan yksilön kestävyydestä taidealalla ja sen jatkumosta. Esittelen myös yhden kuukauden jakson omasta elämästäni, Toukokuu 2024, joka tarjoaa henkilökohtaisen esimerkin kautta mahdollisuuden pohtia kestävyyttä ja identiteettiä tanssijantyöllisesti ja käytännönläheisesti. Työni kolmannessa osassa perehdyn kehollisiin lähtöihin, jotka puhuttelevat minua identiteetin ja kestävyyden tulokulmista. Käsittelen Meg Stuartin liikepraktiikkaa ja filosofiaa yhdistettynä Renan Martinsin kanssa tehtyihin harjoituksiin osana The Last Rite of Spring teosprosessia, jossa toimin koreografin assistenttina. Yhdistän kehollisiin tulokulmiin Salme Mahlakaarron käyttämän termin narratiivinen identiteetti ja pohdin erilaisten narratiivien mahdollisuuksia osana itseyttä ja jaksamista. Käsittelen myös sooloteosta, jonka loin osana maisteriopintoja kestävyyden ja identiteetin näkökulmista. Työn neljännessä osiossa tuon esiin johtopäätöksiäni kolmen osa-alueen kautta, jotka ovat: Tietoisuus, Huolenpito ja Yhteisöt. Nämä kategoriat ovat nousseet esille kirjoitusprosessini aikana ja toimivat työkalupakkina aiheen pohdintaan ja antavat tarttumapintaa tulevaisuuteen. Käsittelen myös, millaisia ajatuksia ja tuntemuksia kirjoitusprosessi on minussa herättänyt. Päätän kirjallisen opinnäytetyöni Tanssin manifestiin, jonka koen identiteettiä ja kestävyyttä voimaannuttavaksi.
Keywords: kestävä tanssijan työ; työminä; muuntautuminen; identiteetti; tanssijat; kestävyys; esiintyjät; rajat; hyvinvointi; voimaantuminen; itsereflektio; fi=tanssi|sv=dans|en=Dance Performance|