Kumikana, kankaat ja konfetit karkeloissa : materiaalin leikki ja huumori taidepedagogisena työkaluna - Karppanen, Ilona (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2026)
Käsittelen työssä huumoria ja leikkiä vankilataideprojektissa, jota toteutin yhdessä Kerttu Pyyn ja Maria Mäkelän kanssa keväällä 2026 Vanajan vankilassa. Tarkastelen työssä fyysisissä materiaaleissa ja esineissä olevaa huumorin ja leikin potentiaalia. Lähestyn materiaaleja ja esineitä työssä uusmaterialistisessa viitekehyksessä, jossa materia ja esineet nähdään aktiivisina toimijoina prosessissa. Toisessa luvussa käsittelen työn taustoja: Esittelen oman suhteeni esineisiin ja materiaaleihin ja miksi juuri ne ovat inspiroineet minua. Avaan myös huumorin ja leikin teemoja ja niiden merkitystä omassa praktiikassani. Lisäksi kerron vankilaympäristöstä ja siihen liittyvästä taiteen tekemisen saavutettavuudesta sekä pohdin vankilaympäristön materiaalisuutta. Luvussa kolme kerron toiminnan ajallisista ja toiminnallisista raameista ja harjoitusten perusrakenteesta. Kuvaan prosessin esivalmisteluja sekä intensiivistä harjoitusjaksoa Vanajan vankilalla ja Teatterikorkeakoululla. Neljännessä luvussa kerron materiaalien valitsemisesta ja sen taustalla vaikuttaneista ajatuksista. Luvussa viisi kuvailen esitystapahtumaa, eli immersiivistä näyttelyä ja avaan siinä olleita teoksia sekä pohdintojani niihin liittyen. Kuudennessa luvussa nostan esiin prosessissa syntyneitä havaintoja sosiaalisista rooleista materiaalien ympärillä, huumorin kompleksisuudesta, pedagogin sisäisestä huumorista sekä kohtaamisen tavasta vankilaympäristössä ja käyn läpi osallistujien kommentteja prosessista. Luvussa seitsemän kokoan yhteen ajatuksiani prosessista. Pohdin myös, millaisia mahdollisia uusia tutkimuksen aiheita toteutettu työ sai minut miettimään. Asiasanat: Teatteriopettaja, teatteripedagogiikka, huumori, leikki, vankila, ilo, materiaalit, materiaalilähtöisyys, uusmaterialismi, immersiivisyys, moniaistisuus, esineet, toimijuus

This thesis is about humour and play in an art project that was put in action in Vanaja prison in spring 2026 by me (the author), Kerttu Pyy, and Maria Mäkelä. The thesis examines the potential for humour and play inherent in physical materials and objects. Materials and objects are observed through a new materialist framework where matter and objects are considered to be active participants in the process. The second chapter focuses on the background of the study. I describe my personal relationship with materials and objects and the reason why they inspire me. I also shed light on themes of humour and playfulness and their significance in my own practice. Additionally, I discuss the prison environment and the accessibility of making art within it. I also consider the material reality of the prison environment. In chapter three I outline the duration and structure of the sessions and overall process. I describe the preparations and intensive working period in Vanaja prison and the Theatre Academy. Chapter four explains selecting the materials and the thinking behind it. Chapter five discusses the immersive exhibition, the pieces it included, and my reflections on them. In chapter six I highlight observations about social roles around materials, the complexity of humour, humour as a pedagogue’s adopted mindset, and interactions in a prison environment. I also review participants’ comments about the process. Chapter seven summarises my thoughts on the process and considers potential new topics for research this study uncovered. Keywords: Theatre teacher, theatre pedagogy, humour, play, prison, joy, materials, material orientation, new materialism, immersion, multisensory, objects, agency.
Keywords: immersiivisyys; ilo; materiaalilähtöisyys; teatteripedagogiikka; teatteritaide; taiteellinen työ; teatterikasvatus; huumori; näyttelyt; opetus; leikit; huumori; uusmaterialismi; moniaistisuus; esineet; materiaalit; toimijuus; taidekorkeakoulut; teatteriopettajat; vankilat; vankilateatteri; fi=teatteriopettaja|sv=teaterpedagogik|en=Theatre Pedagogy|