Taide kodissa: kuraattorin rooli taidekodin ripustuksessa - Linkoneva, Sonja (My University, 2025)
Tämä opinnäytetyön kirjallinen osa käsittelee kuraattorin roolia yksityisen taidekokoelman ripustamisessa ja sen esittämisessä kotiympäristössä. Tutkimuksen lähtökohtana on tapaustutkimus Taidekoti M&M:stä, yksityisistä taidekeräilijöistä ja heidän taidekokoelmastaan, joka on ripustettu ja esitetty kodissa, jossa kokoelman keräilijät asuvat. Työn tavoitteena on selvittää, millainen on kuraattorin rooli yksityisessä taidekokoelmassa, miten kokoelma voidaan tehdä saavutettavaksi yleisölle ja millaisia erityispiirteitä kotinäyttelyt sisältävät. Opinnäytetyön käytännön osa piti sisällään Taidekodin ripustuksen sekä taidekokoelman teosten inventoinnin ja listauksen. Opinnäytteen kirjallisessa osassa tarkastellaan ripustus- ja kuratointiprosessin käytäntöä, teosten sijoittelua sekä kodin ja taiteen vuorovaikutusta. Lisäksi pohditaan kuraattorin tehtävää välittäjänä taiteilijan, teosten, keräilijän ja yleisön välillä. Työssä analysoidaan, kuinka yksityinen tila voi toimia osittain julkisena näyttelytilana ja mitä haasteita sekä mahdollisuuksia siihen liittyy. Metodologisesti tutkimus pohjautuu tapaustutkimukseen ja laadulliseen analyysiin, jossa aineistoa on kerätty haastattelujen, havainnoinnin ja taidekokoelman dokumentoinnin kautta. Lisäksi työssä peilataan yksityisiä taidekokoelmia ja kotinäyttelyitä laajempaan kulttuuriseen ja institutionaaliseen kontekstiin. Tutkimuksen johtopäätöksenä todetaan, että kuraattorin rooli kotinäyttelyssä eroaa perinteisestä museokontekstista ja painottuu henkilökohtaiseen suhteeseen keräilijän ja kokoelman kanssa sekä ripustuksen ja tilallisuuden merkitykseen. Lisäksi yksityisen kodin avaaminen yleisölle herättää kysymyksiä saavutettavuudesta, turvallisuudesta ja kodin yksityisyydestä, mutta tarjoaa samalla uusia tapoja tehdä taidetta näkyväksi ja lähestyttäväksi. Taidekoti M&M toimii esimerkkinä siitä, miten yksityinen taidekokoelma voi olla osa laajempaa taidekenttää ja miten kotinäyttelyiden konseptia voidaan kehittää kuraattorintyön näkökulmasta.
Keywords: kotinäyttely; yksityinen taidekokoelma; taiteen saavutettavuus; ripustus; yksityiskokoelmat; taide; esteettömyys ja saavutettavuus; keräilijät; kuvataide; kokoelmat; nykytaide; taideteokset; keräily; kuraattorit (kulttuuri); Praxis