Mindfulness näyttelijäntyön apuna: Selviytymisopas peilikuvalleni - Surma-aho, Karoliina (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2023)
Lopputyöni käsittelee mindfulnessia, tietoisen läsnäolon soveltamista näyttelijäntyöllisiin haasteisiin. Tutkin voiko mindfulnessilla saada apua, kun näyttelemisen esteenä on liika itsetietoisuus. Näyttelijäntyöllisillä haasteilla en tarkoita haasteita näyttelijän tekniikoissa, vaan keskityn sisäisiin taisteluihin, jotka ovat esteenä läsnäololle ja itse näyttelijäntyön tekemiselle. Esimerkkeinä toimivat jäätyminen, nynnyily, stressi, paniikki. En keskity terapeuttisiin metodeihin, vaan tarkoitus on kirjoittaa hetkessä selviämisen -opas itselleni. Tutkin keinoja hallita mieltä, jotta se ei hallitsisi sinua. Kärsin itse vuosia jäätymisestä kovan paikan tullen, mutta onnistuin Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun pääsykokeissa oivaltamaan jotain, jolla olen päässyt ikävästä ilmiöstä yli. Päätin, että keskityn lopputyössäni tutkimaan mitä minä itselleni pääsykokeissa tein, ja vaikuttiko harjoittamani mindfulness siihen. Aloitan pureutumalla mindfulnessiin käsitteenä, ja tutkin mistä mindfulness on saanut alkunsa. Vertailen miten eri asiantuntijat määrittelevät mindfulnessin ja pohdin omaa kantaani suhteessa heidän teorioihinsa. Tutkin mitä mielessä tapahtuu, kun haasteita ylitetään, tai kun niitä tietoisesti vältetään. Kerron lukijalle mitä muutoksia aivoissa tapahtuu,jos mindfulnessia harjoittaa aktiivisesti, ja miten sitä voi soveltaa näyttelijäntyöllisiin haasteisiin. Koska näyttelijäntyö on käytännönläheinen ammatti, avaan myös, miten teoriasta siirrytään käytäntöön. Yritän selvittää miten reagoida meistä riippumattomiin, ja ehkä ennen kaikkea meistä riippuviin seurauksiin järkevästi. Kerron myös omista kokemuksistani Teatterikorkeakoulun ajalta, joissa joko olen tai en ole mindfulnessia käyttänyt. Mikä on johtanut siihen, että olen metodia käyttänyt, ja miksi se ei joskus toiminut. Listaan pahimmat epäonnistumiset ja parhaat onnistumiset ja pohdin, miksi käyttäydyin eri tilanteissa niin eri tavalla. Laajentaakseni aihetta oman kokemukseni ulkopuolelle päätin haastatella muita näyttelijöitä. Lähetin sähköpostilla kyselyn, johon kollegat pystyivät vastaamaan anonyymisti. Avaan hieman heidän kokemuksiaan ja käytännön vinkkejä omien haasteidensa ylipääsemiseksi. Lopuksi pohdin sitä onko mindfulnessista omalla kohdallani hyötyä vai ei. Olisiko siitä hyötyä näyttelijänkoulutuksessa yleisimmin?
Keywords: tietoinen läsnäolo; stressinhallinta; näytteleminen; tunteet; mietiskely; kokemukset; läsnäolo; tietoisuus; fi=ruotsinkielinen näyttelijäntaide|sv=skådespelarkonst på svenska|en=Acting in Swedish|