Maalaus johdattaa maalaamaan - Palonen, Mika (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2026)
Kuvataiteen maisterin opinnäytteeni Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa koostuu taiteellisesta sekä kirjal- lisesta osiosta. Taiteellinen osuus täällä oli esillä paikkasidonnaisen yksityisnäyttelyn muodossa Sipoon Nikkilässä sijait- sevassa K17-tilassa elokuussa 2024. Taiteilijavetoinen näyttely- ja esitystila on aiemmin toiminut Nikkilän psykiatrisen sairaalan kasvihuoneena. täällä oli tilan ja sen ympäristön kanssa toimiva, maalauksista, esine- koosteista ja veistoksista muodostuva tilallinen asetelma. Se oli huomioimista ja olemista maalauksen, tilan ja sen ympäristön muodostaman paikan kanssa. Näyttelyn nimi viittaa K17 tilaan ja paikkaan, joka tapahtuu katsojan ja yksittäisen teoksen tai kokonaisuuden välillä tässä ympäristössä. Taiteellinen osuus sisälsi ainakin kaksi näyttelyn aikaa kuvaavaa teosta. Toisessa aurinko kuljetti valopilkkuja päivän mittaan tilaa pitkin ja toiseen yölliset vieraat jättivät kulkemisesta jäl- kiään. Opinnäytteen kirjallinen osa on kokoelma ajatuksia. Aihevalinnat ovat osin sattumanvaraisia. Valituilla tee- moilla ei ole välttämättä suurempaa painoarvoa kuin voisi olla toisillakaan. Tekstissä käyn läpi esittämisen käytäntöjä, maalauksen ja tilan suhdetta. Avaan omaa työskentelyäni. Millä tavoin vien itseäni työskentele- mään jonkin tilan kanssa. Pohdin tilasta huolehtimista, ajattelen että kokonaisuus on mahdollista rakentaa ja huolitella niin, että mielenkiinnon herääminen valittuun suuntaan on mahdollista. Mitä maalaus on, mitä se on minulle, miten se on ja toimii tilassa. Meihin vaikuttaa kaikki teoksissa oleva näkymätönkin ja se miten tai missä koemme asioita, miten kuljemme katsomaan jotain. Miten materiaalit la- tautuu, pohdin niiden toimijuutta, joka ei ole tekijänä täysin minun kontrollissa. Asetan painoarvoa sille mitä ja miten materiaalit itsessään on ja kantaa. Niiden omalle elämälle. Taiteellinen työskentelyni on suhteessa ympäristöön, luontoon ja elämään jota ja jossa elän, kuljen, katselen, tutkin ja pohdiskelen. Tämän suhteen koen erityisen tärkeäksi, kuvaan elämää ja ympäristöä jota ja jossa elän, niin näkyvää kuin näkymätöntäkin.
Keywords: kuvataide; maalaustaide; kuvataiteilijat; nykytaide; taidenäyttelyt; tila (ilmiö); ympäristö; fi=maalaustaide|sv=måleri|en=Painting|