Academy Winds -puhallinorkesterin konserttitaltioinnin äänituotanto ja taiteellinen tuottaminen - Härkönen, Sampo-Jaakko (Sibelius-Akatemia, 2014)
Tämä kirjallinen osuus käsittelee Sibelius-Akatemian Academy Winds -puhallinorkesterin konserttitaltioinnin äänituotantoa ja taiteellista tuottamista osana musiikkiteknologian maisteriopintojeni suurprojektia. Opinnäytetyössä tehtävänäni on ollut toteuttaa konsertin ja siihen liittyvien harjoitusten äänitys ja tuottaminen ja taltioinnista laadittavan äänitteen teknis-taiteellinen jälkituotanto. Suurprojektin kirjallisessa osuudessa käsittelen Academy Winds -projektiin valmistautumista ja sen sisältämien eri työvaiheiden toteuttamista henkilökohtaiselta ja työnohjauksen kannalta. Lisäksi tarkastelen aiheeseen liittyviä asioita ja ilmiöitä lähdeaineiston pohjalta. Orkesterin konserttitallenteen tuottamistyötä lähestyn klassisen musiikin tuottamisen näkökulmasta ja tuon esille Academy Windsin kannalta aihepiiriin liittyviä yhtymäkohtia ja haasteita. Tuottamista ja äänituotannon teknistä puolta pohdin muun muassa seuraavien asioiden pohjalta: miten suureen orkesteriäänitykseen on hyvä valmistautua, mitä asioita käytännön toteutuksessa on tärkeää ottaa huomioon ja millaisia valintoja kannattaa tehdä esimerkiksi käytettävän äänitekniikan ja tuottamismetodin suhteen. Lisäksi käsittelen tuottamisen ja äänituotannon pedagogiikkaa ja oppimista osana Sibelius-Akatemialla tekemääni opettajan pedagogisiin opintoihin liittyvää kokonaisuutta. Sibelius-Akatemian Academy Winds on kokoonpanoltaan sinfoninen puhallinorkesteri. Taltioitu konsertti järjestettiin 1.3.2014 Musiikkitalon Sonore-salissa ja orkesteria johti kapellimestari Peter Ettrup Larsen. Ohjelma koostui kolmesta puhallinorkesterille sovitetusta sävellyksestä, jotka olivat Leonard Bernsteinin Symphonic Dances from West Side Story, Ib Glindemannin Konsertto trumpetille ja orkesterille ja Gustav Holstin Sarja numero 1. Suurprojektin ohjaajana toimi musiikkiteknologian aineryhmän klassisen musiikin äänityksen opettaja Markku Veijonsuo.
Keywords: levytys; miksaus; orkesterimusiikki; pedagogiikka; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|