Suomi ja Kriittisen militarismitutkimuksen tarve - Kotilainen, Noora; Hast, Susanna (Suomen rauhantutkimusyhdistys, 2021)
Esittelemme kriittistä militarismitutkimusta (engl. Critical Military Studies) ja tutkimuksellisia näkökulmia suomalaiseen militarismiin ja militarisaatioon. Pohdimme, millaisia ilmentymiä militarismi ja militarisaatio saavat Suomessa, ja hahmottelemme mahdollisia tulevan tutkimuksen suuntia. Pyrimme herättämään keskustelua suomalaisen yhteiskunnan militarisaatiosta, sotilaallisen vallan koskemattomuudesta sekä ekseptionalistisesta asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa. Tuomme esiin tarvetta kriittiselle militarismitutkimukselle avoimemman ja monipuolisemman sotilaallista valtaa koskevan keskustelun ja tutkimuksen edistämiseksi. Esittelemme lyhyesti kansainvälisen tutkimuksen kenttää, ja tuomme esiin muutamia teemoja, joiden kautta militarismin tutkimusta voi lähestyä. Näitä ovat arjen militarisaatio, sodan brändäys, asekauppa, sukupuoli ja ihmistä laajempi näkökulma.
Keywords: militarismi; turvallisuuspolitiikka; Suomi