Säilöt - Manninen, Sara (My University, 2022)
Taidegrafiikka ja valokuva ovat välineitä, joiden avulla on mahdollista kuljettaa menneen läsnäolon vaikutelma nykyhetkeen. Grafiikan vedosta katsoessa katsomme jälkeä, joka osoittaa kohti painolaattaa ja kuvan muodostumisen hetkeä: painautumisen tapahtumaa. Valokuva näyttää meille näkymän, joka oli läsnä kuvan ottohetkellä. Toisin kuin grafiikan vedos, valokuva ei paikannu mihinkään alkuperäisempään lähteeseen, vaan on itsessään näkymä siihen hetkeen, missä olosuhteissa kuva on syntynyt. Valokuvapohjaisessa taidegrafiikassa valokuvaa käytetään grafiikan työstöprosessin lähtömateriaalina. Kyseisessä tekniikassa yhdistyvät grafiikan sekä valokuvan erilaiset ominaisuudet osoittajina. Valokuvapohjainen grafiikan vedos säilöö valokuvan ja viittaa sen kykyyn osoittaa kohti jotakin todellista tapahtumaa, joka on ollut läsnä. Sen lisäksi vedos viittaa alkuperäiseen grafiikan painolaattaan ja painamisen tapahtumaan. Valokuvapohjaisen grafiikan parissa työskentely on säilöytymisen tutkimista; huomion kiinnittämistä läsnäolon ja siitä jääneen jäljen väliseen suhteeseen. Maisterin opinnäytteeni taiteellisen osan kiintopisteenä toimii todellisen paikan ja siihen liittyvien muistikuvien suhteen tarkastelu. Käsittelen teemaa valokuvapohjaisen taidegrafiikan kautta käyttämällä teoskokonaisuuden pohjamateriaalina perhealbumivalokuvia, jotka sijoittuvat sukukotini miljööseen eri aikoina. Kirjallisessa osassa syvennyn valokuvapohjaisen taidegrafiikan sekä yleisesti taidegrafiikan ominaispiirteisiin kuljettamalla rinnalla valokuvateoreettista pohdintaa. Käsittelen välineen metaforallista ulottuvuutta ja valokuvapohjaisen taidegrafiikan yhteyttä muistin teemaan. Käyn myös vuoropuhelua taidegrafiikan erityispiirteitä koskevien luentojen ja kirjallisuuden kanssa.
Keywords: fi=taidegrafiikka|sv=konstgrafik|en=Printmaking|