Life on a Leaf : rummet som ikon : mitt hus som ett arkitektoniskt konstverk - Andersson, Jan-Erik (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2008)
Tohtoriopintoni koostuvat lehdenmuotoisen omakotitalon Life on a Leaf suunnittelusta ja rakentamisesta, kolmesta kirjasta (Dagboken ja Teoriboken 1 & 2) sekä Wäinö Aaltosen museon WILD – fantasia ja arkkitehtuuri näyttelyn kuratoinnista. Opin- ja taidonnäytteen produktio-osa Life on a Leaf –talo on kehitetty yhdessä arkkitehti Erkki Pitkärannan kanssa, ja se rakennetaan Turun Hirvensaloon. Talon suunnittelu alkoi vuonna 1999, ja rakennuslupa saatiin vuonna 2004. Maatyöt tehtiin vuonna 2005, ja vuonna 2006 aloitettiin talon rakentaminen, joka saatetaan päätökseen kesällä 2009. Tutkin arkkitehtuurin ja taiteen välistä rajapintaa ja samanaikaisesti myös mahdollisuuksia rakentaa talo henkilökohtaisen unelman pohjalta. Miltä näyttää nykyaikana talo, jonka rakentamisen taustalla on tarve koristella se ornamentein ja taideteoksin? Miten luontoa voidaan ilmaista talossa? Voiko rakennuksessa vallita useita esteettisiä näkemystapoja? Miltä lopputulos näyttää, kun yhteistyötä tekevät tasavertaisesti sekä taiteilija että arkkitehti? Voiko kuvassa asua? Mikä on ornamentiikan rooli ”mentaalisten tilojen” luomisessa? Pyrin vastaamaan näihin kysymyksiin opin- ja taidonnäytteessäni.

My doctoral demonstration of knowledge and skills consists of the planning and construction of the leaf-shaped owner-occupied house, Life on a Leaf, three books, Dagboken and Teoriboken 1 & 2, as well as the curating of the WILD – Fantasy and Architecture exhibit at the Wäinö Aaltonen Museum of Art. The Life on a Leaf house, the production part of the doctorate work, is developed together with architect Erkki Pitkäranta and is built at Hirvensalo in Turku. The planning of the house began in 1999; the building permit was obtained in 2004. In 2005, the ground work was done and in 2006 the building of the house began; it will be ready in the summer of 2009. I am exploring the interface between architecture and art, and at the same time, the opportunities to build a house based on a personal dream. How does – these days – a house look when it is built based on a need to adorn it with ornaments and works of art? How can nature be represented and reflected in the house? Can various aesthetic viewpoints co-exist in the building? How does the final result look when an artist and an architect collaborate on equal terms? Can you live in a picture? What is the role of ornamentation in creating “mental space”? These are the questions for which I am looking for answers in my doctorate work.

Mina doktorsstudier utgörs av planerandet och byggandet av det bladformade egnahemshuset Life on a Leaf, tre böcker; Dagboken och Teoriboken 1 & 2, samt kuraterandet av WILD -fantasi och arkitekturutställningen på Wäinö Aaltonen-museet. Life on a Leaf -huset, avhandlingens produktionsdel, är utvecklad tillsammans med arkitekt Erkki Pitkäranta och byggs på Hirvensalo i Åbo. Planeringen av huset började 1999 och byggnadstillstånd erhölls 2004. År 2005 gjordes jordarbetena och 2006 inleddes byggandet av huset, som kommer att vara färdigt sommaren 2009. Jag undersöker gränsytan mellan arkitektur och konst, och samtidigt möjligheterna att bygga ett hus baserat på en personlig dröm. Hur ser – i dag – ett hus ut, som byggs utgående från ett behov att pryda det med ornament och konstverk? Hur kan naturen betecknas och reflekteras i huset? Kan olika estetiska synsätt samexistera i byggnaden? Hur ser resultatet ut då en konstnär och en arkitekt samarbetar på lika villkor? Kan man bo i en bild? Vilken är ornamentikens roll för att skapa "mentala rum"? Dessa är frågor som jag söker svar på i min avhandling.
Keywords: arkkitehtuuri; rakennukset; omakotitalot; taideteokset; kokonaistaideteokset; arkitektur; byggnader; egnahemshus; konstverk; allkonstverk; fi=Kuvataiteen tohtoriohjelma|sv=Doktorandprogrammet i bildkonst|en=Doctoral Programme in Fine Arts|