Elämänkaari sanoin ja sävelin seurakunnan musiikkityön rikastuttajana - Similä-Suokas, Eeva (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2022)
Maisteriopintojeni syventymiskohteena on projekti, johon liittyy konsertti ja kirjallinen työ. Aiheenani on Elämänkaari sanoin ja sävelin seurakunnan musiikkityön rikastuttajana. Tämä kirjallinen työ on osa projektia ja sisältää kuvauksen konserttiprosessista. Tutkin työssäni, voisiko elämänkaari-konsertti toimia ikäihmisille muistelun välineenä. Suunnittelin työmuodon, jota voisi käyttää osana seurakunnan ikäihmisille suunnattua musiikkityötä. Ajatuksenani oli luoda antoisa ja rikastuttava työmalli, jota voisi hyödyntää kanttorin työssä. Järjestin poikkitaiteellisen elämänkaari-konsertin, jossa musiikki ja runot muodostivat yhdessä kokonaisuuden. Konsertissa käyttämäni instrumentit olivat piano ja laulu. Käytin tutkimusmenetelminä lomakekyselyä ja haastattelua. Videoin konsertin ja tein havaintoja sen pohjalta. Tutkin aihetta kirjallisuuden ja aiempien tutkimusten pohjalta. Syvennyin elämänkaaripsykologiaan, muisteluun ja seurakunnan musiikkityöhön. Työni on laadullinen tutkimus ja luonteeltaan autoetnografinen. Käyttämieni menetelmien tutkimustulosten pohjalta vaikuttaa siltä, elämänkaari-konsertti soveltuu hyvin ikäihmisille muistelun välineeksi ja osaksi ikäihmisille suunnattua musiikkityötä. Haastattelujen ja lomakekyselyn tulokset vahvistivat omia havaintojani, joita tein prosessin aikana ja konserttivideon pohjalta. Muistelu koettiin myönteiseksi ja tärkeäksi. Elämänkaari-konsertti herätti kuulijoissa positiivisia ajatuksia ja tunteita. Kokonaisuuden pohjalta heräsi ajatus elämänkaari-konsertin terapeuttisista mahdollisuuksista, mutta tämä aihe vaatisi kuitenkin jatkotutkimuksia.
Keywords: musiikki; ikääntyneet; seurakunnat; elämänkaari; vanhustyö; fi=kirkkomusiikki ja urut|sv=kyrkomusik|en=Church Music|