Sisarukset / Siblings - Kallioja, Aleksi (My University, 2023)
Opinnäytteeni taiteellinen osa on kolmiosainen valokuvateos Sisarukset. Teos koostuu kolmesta leveydeltään 100 cm ja korkeudeltaan 135 cm kokoisesta Dibond -levylle pohjustetusta pigmenttivedoksesta, jotka esitettiin rinnakkain seinälle ripustettuna. Vedoksissa olivat kuvattuina minä sekä kaksi sisarustani. Kuvien tyyli myötäili passikuvamaista ja yksinkertaista kasvokuvan perinnettä. Valaistus ja tausta olivat mahdollisimman minimalistiset ja yhdenmukaiset, jotta kuvattavien kohteiden yhteneväisyydet ja eriäväisyydet nousisivat alleviivatusti esille.   Opinnäytteen taiteellinen osa esitettiin Kuvan kevät 2022 -näyttelyn yhteydessä 7.5-5.6.2022 Kuvataideakatemian Mylly-rakennuksen valkoisessa studiossa.  Teos käsittelee perhekäsityksiä ja siihen liittyviä määritelmiä. Kuka määrittelee raamit, joille elämämme aikaisimmat ja mahdollisesti pisimmät suhteet rakentuvat? Ammennan teokseni omakohtaisista kokemuksista ja ennakkoluuloista, joita olen kohdannut. Haluan teokseni kautta paljastaa tapamme nähdä yhdennäköisyyksiä siellä missä niitä ei välttämättä ole, ja osoittaa, kuinka paljon omat ennakkokäsityksemme vaikuttavat siihen mitä näemme.   Perhekäsityksemme on liitoksissa kulttuuriin, joka meitä ympäröi. Yksilön kannalta yksiselitteistä ja merkityksellistä perheen määritelmää ei ole tai sitä on vähintäänkin äärimmäisen hankala antaa. Yrittäessämme määritellä jotakin, tulemme samalla sulkeneeksi jotakin tämän määrittelyn ulkopuolelle.   Kirjallisessa osassa pohdin myös valokuvan suhdetta valtaan. Valokuvalla on verraten lyhyt, mutta vahva historia määrittelyn ja dokumentaation välineenä. Näitä ominaisuuksia on käytetty hallinnan välikappaleina. Millainen voima on näköisyyden esittämisellä ja sen liittämisellä eri konteksteihin?
Keywords: fi=tila-aikataiteet|sv=tid- och rumkonst|en=Time and Space Arts|