Takaisin teinihuoneeseen: Tyttökulttuurista, audiosarjan käsikirjoittamisesta sekä ohjaamisesta - Palanne, Laura (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2025)
Tässä teatteritaiteen maisterin opinnäytteen kirjallisessa osiossa halusin syventää ymmärrystäni opinnäytteeni taiteellisen osion kautta tutuiksi tulleista aiheista: tyttökulttuurista ja omahuonetutkimuksesta. Teatteritaiteen maisterin opinnäytteeni taiteellinen osio on kuusiosainen audiosarja Taylor Swift, minun versioni (2024), jonka Yle tilasi ja julkaisi. Audiosarjassa kertoja Laura pohtii Taylor Swiftin johdattelemana tyttökulttuuria ja aikuiseksi kasvamista. Toimin teoksessa ohjaajana ja käsikirjoittajana. Audiosarjan tilaaja oli Ylen Radiogalleria (2016—2024). Aloitan kuvaamalla oman henkilöhistoriani kautta suhdettani tyttöyteen ja minulle tärkeisiin kulttuuri-ilmiöhin. Pohdin omaa ja ympäröivän maailman suhtautumista näihin kulttuuri-ilmiöhin lapsuus- ja nuoruusaikanani. Toisessa osassa pohdin kasvuani taiteilijana ja miten käsitykseni naiseudesta muuttui opintojeni aikana feminististen kirjojen sekä Teatterikorkeakoululla ja mediassa käytyjen keskustelujen myötä. Avaan lukijalle tässä osiossa omahuonetutkimuksen historiaa ja tyttökulttuuritutkimusta. Kolmannessa osassa kuvaan lukijalle opinnäytteeni taiteellisen osion työskentelyprosessia ja sen aikana löytämääni työskentelytapaa. Lisäksi reflektoin oppimaani taiteellisen opinnäytteeni aikana ja sen jälkeen. Opinnäytteeni tarjoaa näkökulmia siihen, miten nuoruuden kokemukset ja kiinnostuksen kohteet voivat muovautua osaksi taiteilijan ammatillista identiteettiä ja taiteellista ilmaisua. Taylor Swift, minun versioni -audiosarja on kuunneltavissa Yle Areena -suoratoistopalvelusta 20.8.2025 saakka. Tarvittaessa audiosarjan ja käsikirjoituksen saa pyytämällä kirjoittajalta.
Keywords: audiosarja; omahuonetutkimus; Taylor Swift; feminismi; käsikirjoittaminen; tyttökulttuuri; äänisuunnittelu; fi=äänisuunnittelu|sv=ljuddesign|en=Sound design|