Professionalitet : Att vara professionell som skådespelare - Ruokolahti, Walter (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2023)
Min uppsats Professionalitet: Att vara professionell som skådespelare handlar om en process som påbörjats första gången jag spelade teater och aldrig kommer att avslutas. Processen handlar om att förstå och inse vad som definierar att jag och mina kollegor arbetar professionellt. Den lyfter fram tankar och funderingar kring professionalitet och fokuserar främst på min personliga reflektion av min egen professionalitet. I processen uppstår det också funderingar och problematiseringar kring användningen av ordet professionell då man pratar om skådespelare. I och med min bakgrund inom amatörteater så har funderingar kring vad det innebär att vara professionell alltid varit närvarande och kommer högst antagligen också att vara det i framtiden. En stor fråga som jag länge funderat på och som än idag intresserar mig är skillnader mellan professionella skådespelare och oprofessionella skådespelare och ifall ordet professionell överhuvudtaget borde användas på det sättet det görs idag. Alla som är skådespelare kan vara professionella och alla kan vara oprofessionella. Det jag ofta upplever är att termen professionell stundvis kan vara missvisande.
Keywords: fi=ruotsinkielinen näyttelijäntaide|sv=skådespelarkonst på svenska|en=Acting in Swedish|