Motions of Matter: Värähtelyä tanssin ja meditaation rajapinnalla - Koski, Anniina (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2024)
Tämä tutkimus on lopputyöni Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssinopettajan maisteriohjelmasta. Tarkastelen työssäni sitä, millä tavalla tanssi ja meditaatio yhdistyvät sekä omassa kokemusmaailmassani, että niiden kokemuksessa, joiden kanssa prosessin aikana työskentelin. Työn keskeinen käsite Spanda tulee Sanskritin kielestä, ja tarkoittaa kirjaimellisesti väreilyä, pulsaatiota ja liikettä. Käsite nousee ei dualistisen Shaiva tantran perinteestä, jonka mukaan tietoisuus ei ole passiivista, vaan jatkuvassa liikkeessä. Tässä opinnäytetyössäni lähestyn väreilyä tämän henkisen viitekehyksen lisäksi myös kehollisen kokemuksen näkökulmasta. Tämä fenomenologiseen tutkimukseen pohjaava opinnäytetyö on kaksiosainen. Kirjallisen osion lisäksi tein tammi-helmikuussa 2024 taiteellispedagogisen projektin nimeltään “Motions of matter”. Se toteutui yhteistyössä Helsinkiläisen joogastudio Joogasoman kanssa. Prosessin aikana Spanda/ väreily toimi lähtökohtana niin liikkeelle kuin hiljaisuudellekin. Työskentelimme somaattisen liikkeen, liikeimprovisaation, hengitystekniikoiden ja meditaation parissa. Osa harjoituksista pohjautui selkeämmin tanssi-improvisaatioon, kun taas toiset nousivat meditaatio harjoituksesta. Prosessissa oli mukana yhdeksän osallistujaa. Sen päätöstapahtuma 17.2.2024 oli liikkeellinen meditaatio, jonne kukin osallistuja kutsui mukaan yhden vieraan. Prosessin aikana pyrin pysymään juurtuneena omaan harjoitukseeni sekä meditaation että tanssin osalta. Pohdin sitä, millä tavalla oma harjoitukseni vaikutti siihen mitä ja miten opetan. Tutkimuksen keskiössä oli myös kysymys siitä, kuinka taide ja henkinen harjoitus kohtaavat omassa kokemusmaailmassani ja miten tämä välisyys näkyy työssäni. Tarkastelen aihetta mm. kontemplatiivisen pedagogiikan ja dialogisuuden näkökulmasta. Lisäksi tutkin sisäisen ja ulkoisen sekä idän ja lännen viisausperinteiden suhdetta. Avattuani työni teoreettista taustaa siirryn kirjallisessa työssäni kuvaamaan Motions of Matter -prosessin etenemistä sekä sen päätteeksi toteutunutta taiteellispedagogista tapahtumaa. Nostan esiin prosessiin osallistuneiden kokemuksia, ja pohdin myös sitä, millä tavalla työ vaikutti minuun itseeni.
Keywords: tanssi; mietiskely; jooga; liike; opinnäytteet; harjoitukset; itämainen filosofia; tietoisuus; ruumiillisuus; fi=tanssinopettaja|sv=danspedagogik|en=Dance Pedagogy|