Kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun pakolliset suomalaiset teokset 1965–2010 : tutkimus paljastavista viulutekniikoista - Gräsbeck, Manfred ([M. Gräsbeck], 2015)
The study focused on the Finnish compulsory works and on their revealing violin techniques in the Jean Sibelius Competition. The research material consists of the obligatory Finnish violin works included in the competition from 1965 to 2010. The examined works numbered ten: Sallinen's Cadenze, Rautavaara's Dithyrambos, Rautavaara's Variétude, Englund's Arioso interrotto, Hiidenkari's Hommage à C.D., Kaipainen's L'anello di Aurora, Nevanlinna's Over the Bright, Kuusisto's Loisto, Salonen's Lachen verlernt and Saariaho's Tocar. The material was perused by playing it and by reading the sheet music. The analysis method was content analysis of qualitative research. On the basis of the study, the violin techniques of which there were dozens, were divided into five main categories as follows: (1) bowing techniques, (2) harmonics, (3) pizzicatos, (4) double, triple and quadruple stops, and (5) trills. The works include a large number of revealing violin techniques, but their details differed widely.

Tutkimus kohdistui vuosina 1965–2010 järjestettyjen Jean Sibelius -viulukilpailujen pakollisten suomalaisten teosten paljastaviin viulutekniikoihin. Tutkittuja teoksia on kymmenen: Sallisen Cadenze, Rautavaaran Dithyrambos, Rautavaaran Variétude, Englundin Arioso interrotto, Hiidenkarin Hommage à C.D., Kaipaisen L'anello di Aurora, Nevanlinnan Yli kirkkaan, Kuusiston Loisto, Salosen Lachen verlernt ja Saariahon Tocar. Aineiston läpikäynti tapahtui soittamalla ja nuotteja lukemalla. Analyysimenetelmänä oli laadullisen tutkimuksen sisällönanalyysi. Tutkimuksen perusteella viulutekniikat, joita on kymmeniä, on jaettu viiteen pääluokkaan seuraavasti: (1) jousitekniikat, (2) flageoletit, (3) pizzicatot, (4) moniäänisyys ja (5) trillit. Aineiston teokset sisältävät runsaasti paljastavia viulutekniikoita, mutta yksityiskohdiltaan ne ovat keskenään hyvin erilaisia.

Studien fokuserade på Jean Sibelius -violintävlingens avslöjande violintekniker av finska obligatoriska verk. Forskningsmaterialet bestod av obligatoriska finska violinstycken som ingick i den nämnda tävlingen 1965–2010. Forskningsmaterialet inbegriper tio tonsättningar: Sallinens Cadenze, Rautavaaras Dithyrambos, Rautavaaras Variétude, Englunds Arioso interrotto, Hiidenkaris Hommage à C.D., Kaipainens L'anello di Aurora, Nevanlinnas Över det ljusa, Kuusistos Loisto, Salonens Lachen verlernt, Saariahos Tocar. Materialets skedde genomgång med att spela och läsa noter. Analysmetoden var kvalitativ forskning och innehållsanalys. Baserat på violinteknikernas undersökning, delades de in i fem huvudkategorier enligt följande: (1) stråktekniker, (2) flageoletter, (3) pizzicati, (4) flerstämmighet och (5) drillar. I materialets verk ingick rikligt med violintekniska detaljer, men detaljerna var mycket olika varandra.
Keywords: soittaminen; viulu; tekniikka; musiikkikilpailut; Sibelius-viulukilpailu; DocMus