Vägen till karaktären : att skapa en karaktär och fördjupa den över tid - Saine, Malin (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2026)
I denna uppsats undersöks processen att skapa en karaktär och fördjupa den över tid. Uppsatsen tar avstamp i etablerade teorier som analyseras ur ett subjektivt perspektiv. De ställs sedan i relation till de metoder och praktiker jag själv använder i mitt arbete, för att vidare redogöra för min syn på karaktärsarbete. Utgångspunkten för uppsatsen är skådespelaren som människoforskare: att förstå mänskligt beteende, och kunna förkroppsliga de konstnärliga val som görs utifrån denna förståelse, är en förutsättning för att gestalta en variation av karaktärer. Skådespelarens valmöjligheter synliggörs genom en liknelse, samt konkreta exempel från föreställningen Amos A på Svenska Teatern i Helsingfors. Processerna med de två karaktärerna Mona Mårtenson och Arna Högdahl står som grund för mitt reflekterande. Specifika delar av arbetet, från förarbete till och med föreställningsperiod, presenteras för att belysa de konstnärliga dilemman och beslut som definierat projektet. Krävs förarbete då karaktären baseras på en verklig person? Vilka beslut tar skådespelaren, i samråd med regissör och medspelare, utifrån kontexten? Hur fördjupas gestaltningen av karaktären och kontexten under föreställningsperioden? Dessa frågor leder undersökandet och tydliggörs genom de insikter jag gjort under projektets gång. Uppsatsen innefattar även ett samtal med skådespelaren Simon Häger, som används som grund för vidare reflektion av de ställningstaganden och resonemang som gjorts.
Keywords: teaterkonst; skådespelare; skådespelarkonst; roller (scenkonst); konstnärligt arbete; karaktärsdrag; teatteritaide; näyttelijät; näytteleminen; roolit (esittävät taiteet); taiteellinen työ; luonteenpiirteet; fi=ruotsinkielinen näyttelijäntaide|sv=skådespelarkonst på svenska|en=Acting in Swedish|