Kamarioopperan valmistaminen kollaboratiivisena työskentelynä - Hiltunen, Ossi (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Tämä opinnäytetyö tarkastelee kollaboratiivisia ja hierarkiaa purkavia työskentelytapoja säveltäjän ja esittävien taiteilijoiden välisissä työprosesseissa. Tekstissä esitellään Taideyliopiston yhteiskurssilla ”Ooppera monitaiteisena yhteistyönä” vuosina 2022–2023 syntyneen kamarioopperan X-ray in Laudanum valmistumisprosessi. Teos toteutettiin monitaiteellisessa työryhmässä, jossa kollaboratiivisen työskentelytavan, kollektiivisen päätöksenteon, improvisaation ja jaetun dramaturgisen suunnittelun avulla luotiin jatkuvasti muovautuva sävellyksellinen ja esityksellinen kamariooppera. Opinnäytteen teoreettisena viitekehyksenä toimii Sam Haydenin ja Luke Windsorin jaottelu direktiiviseen, interaktiiviseen ja kollaboratiiviseen työskentelyyn. Kamarioopperan prosessissa hyödynnettiin kaikkia kolmea työskentelytapaa, mutta erityisesti siinä nousi esille kollektiivisuus ja improvisaatio materiaalin luomisessa. Opinnäytetyö nostaa esiin kysymyksiä tekijyydestä, materiaalin omistajuudesta ja säveltäjän (sekä muiden esittävien taiteilijoiden) muuttuvasta roolista sellaisissa tilanteissa, joissa luovaa vastuuta on jaettu useiden taiteilijoiden kesken. Opinnäytetyö osoittaa, että kollaboratiiviset ja dialogiset työtavat voivat laajentaa säveltäjän ilmaisullisia mahdollisuuksia sekä vahvistaa teoksen taiteellista koherenssia monitaiteellisessa työskentelyssä.
Keywords: nykyooppera; improvisaatio; Kamariooppera X-ray in Laudanum; säveltäminen; oopperat; oopperataide; kamarioopperat; improvisointi; fi=sävellys ja musiikinteoria|sv=komposition och musikteori|en=Composition and Music Theory|