Liian paksu muusikoksi : ylipainoisten opiskelijoiden kokemuksia syrjinnästä klassisen musiikin opinnoissa - Luukkonen, Miriam (My University, 2023)
Tutkimuksen tehtävänä on analysoida millä tavoin syrjintää voi ilmetä ylipainoisten naisopiskelijoiden klassisen musiikin korkeakouluopinnoissa. Tutkimuksessa tarkas-tellaan niitä syitä, ilmenemismuotoja ja seurauksia, joita syrjinnällä voi olla ja pohdi-taan, miten koulujen kurssitarjonta ja -sisältö eivät ota huomioon eri kokoisia oppijoita. Tutkimuskysymys on: Miten ylipainoisten opiskelijoiden syrjintä voi ilmetä musiikin korkeakouluopinnoissa? Käsitteellisessä taustassa avataan naisten kokemia ulkonäköpaineita sekä ulkonäön vai-kutuksia työllistymiseen sekä käydään läpi Suomen lainsäädäntöä koskien tasa-arvoa ja korkeakoulujen vetoomuksia syrjimättömyyteen. Lisäksi tarkastellaan lihavuudesta johtuvia ennakkoluuloja ja asenteita sekä niistä seuraavia käsityksistä yksilön ja muu-sikon kyvykkyydestä. Käsitteellisessä taustassa käsitellään myös yksilön terveyteen ja identiteettiin liittyviä teemoja, kuten mielenterveysongelmien ja syömishäiriöiden esiintyvyyttä muusikoilla sekä kehonkuvan ja identiteetin muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksen aineisto koostuu klassisen musiikin naisopiskelijoiden ja yhden opettajan haastatteluista sekä omasta autoetnografisesta materiaalistani. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että syrjinnän esiintyminen on monimuotoista. Inst-rumentalistit ja laulajat kokevat oman identiteettinsä ylipainoisina muusikoina eri ta-voin, mikä näkyy myös muun muassa syrjinnän ilmenemismuodoissa. Tulokset osoit-tavat myös, että syrjinnän taustalla on monesti yhteiskunnallisia ongelmia, kuten ra-kenteita sekä syvälle juurtuneita haitallisia ajatusmalleja. Tutkimukseen osallistuneet haastateltavat jakoivat kokemuksiaan syrjinnästä, jonka perusteella pystyttiin kategori-oimaan monia syrjinnän ilmenemismuotoja, kuten menetetyt työ- ja opiskelumahdolli-suudet, fatphobia, weight bias, tasa-arvon puute, sanomaton syrjintä, auktoriteetin val-lan väärinkäyttö sekä historian toistaminen. Tutkimustulosten pohjalta esitetään toimintatapoja, joiden avulla musiikkikorkeakou-lut voisivat tehokkaammin ehkäistä ja puuttua ylipainoisia musiikinopiskelijoita koh-taan ilmenevään syrjintään.
Keywords: syrjintä; tasa-arvo; ruumiinkuva; opiskelijat; yhdenvertaisuus; naiset; asenteet; ylipaino; ruumiillisuus; identiteetti; fi=jouset|sv=stråkar|en=Strings|