Strange opaque - Anttonen, Riikka (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2023)
Kuvataiteen maisterin opinnäytetyöni Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa koostuu kahdesta taiteellisesta osasta sekä kirjoituksesta Strange Opaque. Opinnäytetyöni kirjallisessa osassa taustoitan työskentelyprosessiani ja avaan ajatteluani taiteellisten osien takana. Kirjoitan muun muassa queer-abstraktiosta, maalauksen ja kuvanveiston laajentuneista käytänteistä, muutoksesta ja tilallisuudesta. Teksti sisältää taiteellisten osien sanallisen ja kuvallisen dokumentaation. Opinnäytetyöni taiteellisen osuuden muodostavat kaksi teoskokonaisuutta, joista ensimmäinen, Six Identical Paintings In Space oli esillä Kuvan Kevät 2021-näyttelyssä Exhibition Laboratoryssa 12.5.2021–6.6.2021. Teos koostui kuudesta teknisesti identtisestä kappaleesta. Maalauksina nämä kappaleet ottivat tilassa erilaisia positioita ja näin kunkin maalauksen 108 kuvapintaa tulivat eri tavoin näkyviksi. Maalaukset asettuivat osaksi näyttelytilan rakenteita, roikkuivat viivamaisina luonnoksina tai sulautuivat seinään. Tarkastelin näyttelykokonaisuudessani maalauksen olemusta, muutosta ja metamorfoosia. Opinnäytetyöni toinen taiteellinen osa oli Exhibition Laboratory Project Room -galleriassa 29.10.-14.11.2021 esillä ollut yksityisnäyttelyni That Year In Melbourne I had Insomnia. Näyttely koostui teoksista, jotka olivat luonteeltaan tilasensitiivisiä, ja ne sijoittuivat maalauksen ja kuvanveiston laajennetuille alueille. Maalatuista ja veistetyistä kappaleista sekä tilainterventioista muodostui tilallinen kokonaisuus, joka muuttui näyttelyn edetessä. Siinä missä Kuvan kevät 2021 -näyttelyssä esillä ollut teokseni oli nähtävissä ”kuuden maalauksen maalauksena”, oli sitä seurannut yksityisnäyttelyni käsitettävissä ”kuuden näyttelyn näyttelynä”. Vaiheittain muuttuva kokonaisuus muodostui yhteistoimijuudessa ympäröivän tilan kanssa, gallerian tyhjentyessä näyttelyn edetessä. Opinnäytetyöni ohjaajat ovat Maija Luutonen ja Laura Wesamaa, ja sen tarkastajina toimivat Elina Autio ja Stig Baumgartner.
Keywords: fi=maalaustaide|sv=måleri|en=Painting|