Vihreän hehkun maa : valo osana korealaista kulttuuria - Juhola, Pinja (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2026)
Tutkin opinnäytteessäni, miten valo tulee esiin korealaisessa kulttuurissa, keskittyen Etelä-Koreaan, ja pohdin sitä, voiko valosuunnittelun yhdistää kulttuurintutkimukseen. Tekemäni havainnot Etelä-Koreasta sijoittuvat vaihtovuoteni ajalle 2025–2026, pääosin sen pääkaupunkiin Souliin. Tutkielmassani pohdin yksilön taustan vaikutusta havainnoimiseen sekä esteettisiin mieltymyksiin. Käsittelen valosuunnittelua yleisellä tasolla, jonka jälkeen avaan valoon liittyviä ympäristöhavaintoja, joita vaihto-opiskelun aikana Koreassa tein. Ympäristön havainnointi sisältää muun muassa mietintöjä korealaisesta yöelämästä, värien merkityksestä korealaisessa kulttuurissa, sekä näkemäni arkkitehtuurivalaistuksen luonnetta. Avaan muun muassa sitä, minkälaisia esteettisiä odotuksia minulla oli Koreasta ennen maassa asumista ja miten maa näyttäytyy minulle nykyään. Pohdin valon osallisuutta esittävissä taiteissa nykypäivänä sekä historiallisessa kontekstissa. Käyn läpi myös omia kokemuksiani vaihto-opiskelijana ja annan esimerkkejä siitä miltä kurssini vaihtoyliopistossa oikein näyttivät. Tutkielmani sisältää valon lisäksi muuta tietoa korealaisesta kulttuurista, mutta suurin osa pohdinnoistani tulee valosuunnittelijan näkökulmasta sekä valon miettimisestä osana ympäristöä.

In my thesis, I research how light shows up in Korean culture, focusing on South Korea. I consider whether lighting design can be combined with cultural studies. My observations from South Korea are set during my exchange year in 2025–2026, mainly in its capital Seoul. I consider the impact of an individual’s background on perception and aesthetic preferences. I discuss about lighting design in general, after which I open up my observations on Korean street scenery. My observations include, among other things, how the nightlife in Korea looks like, the meaning of colors in Korean culture, and the nature of architectural lighting. With collected information I talk about the involvement of light and lighting design in the performing arts today and in a historical context. I will also go through my own experiences as an exchange student and give examples of what my courses at the exchange university were like. In addition to light, my thesis includes other information about Korean culture, but most of my reflections come from the perspective of a lighting designer and thinking about light as part of my surroundings.
Keywords: Tanizaki, Junichiro; valosuunnittelu; valosuunnittelijat; Korea; aasialaiset kulttuurit; estetiikka; kaupunkikuva; katuympäristö; teatteritaide; tanssi; esittävät taiteet; valo; kulttuuri; valomainokset; opiskelijavaihto; neon; lighting design; Asian cultures; performing arts; exchange students; fi=valosuunnittelu|sv=ljusdesign|en=Lighting Design|