Euroviisut muistelevana mediaspektaakkelina : Wienin (2015) ja Malmön (2024) finaalien avausnumeroiden utooppisen nostalgian ja kerronnallisen muistelun tarkastelua - Helin, Saana (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Olen tutkielmassani hahmotellut nostalgian, mediaspektaakkelin ja affektin välisiä kytköksiä Euroviisujen tuottaman kulttuurisen muistin rakentumisprosessissa. Pyrin selvittämään, millä tavoin Euroviisujen avausnumeroissa muistellaan mennyttä ja mitä merkityksiä muistelu tuottaa. Teoriaani ovat ohjanneet mediaspektaakkelin, utooppisen nostalgian ja kerronnallisen muistelun käsitteet, joiden välisiä kytköksiä olen tarkastellut yhteiskunnallisessa kontekstissa ja aikansa muuttuvassa mediaympäristössä. Olen rajannut tutkimusaineistoni Wienin vuoden 2015 ja Malmön vuoden 2024 Euroviisujen finaalilähetysten avausnumeroihin. Laadullisen työni aineistolähtöinen sisällönanalyysi pohjautuu avausnumeroiden videoiden lähilukuun intertekstuaalisen analyysin keinoin. Euroviisujen tuottamassa kerronnallisessa muistelussa näyttää olevan sekä tulevaisuuteen kohdistuvan nostalgian toiveikkuutta ja vakavahenkisyyttä että hyväntuulisuutta ja itseironiaa. Euroviisujen tapaan pyrkiä vetoamaan tunteisiin liittyvät teknologiset muutokset ja sosiaalisen median luomat esteettiset normit. Nostalgia on merkittävä viihdeteollisuuden keino vedota tunteisiin, mutta myös poliittisen vaikuttamisen väline. Tutkielmallani pyrin osaltani valottamaan audiovisuaalisen kulttuurin erilaisia intertekstuaalisia mekanismeja. Nostalgiset tarinat muovaavat käsitystämme menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevasta. Tarkastelemalla Euroviisujen muistelukulttuuria voidaan ymmärtää yleisemmin mediaspektaakkelin keinoja hyödyntää menneisyyttä yhtenä tunteisiin vetoamisen keinona.
Keywords: mediaspektaakkeli; kerronnallinen muisti; kulttuurinen muisti; Eurovision laulukilpailut; nostalgia; affektiivisuus; ylevä; Eurovision laulukilpailut; fi=kulttuurinen musiikintutkimus|sv=kulturell musikforskning|en=Cultural Study of Music|