Kukkosauna, Laivasaari ja muita muistoja : Erään pienen saunan ja sen edesmenneen rakentajan monumentin hahmottelua - Vahvaselkä, Hanna (Suomalaisen kuolemantutkimuksen seura, 2024)
Artikkelin lähtökohta on Outokummun Juojärven rannalla sijaitsevassa pienessä Kukkosaunaksi nimetyssä paikassa sekä muutamissa muistin esineissä, joita edesmenneet perheenjäsenet ovat jälkeensä jättäneet. Artikkeli nojaa taiteelliseen tutkimukseen, jossa puumateriaalin kanssa työskennellen pohditaan materiaalin ja muistin yhteen kietoutumista: millaista muistia esineet ja materiaalit kantavat, mitä avaavat, tuovat näkyväksi ja piirtävät esiin. Tutkimuksessa materiaalisuus toimii muistelun affektiivisena lähtökohtana, muistelun välineenä, muistelun kohteena ja myös muistelun mahdollistajana. Myös materiaali muistaa ja taiteellisille tutkimusmenetelmille tyypilliseen tapaan kaikki muistaminen ei artikuloidu sanoina ja käsitteinä. Puisen narratiivin kautta yritetään ymmärtää menneisyyttä, tehdä läsnä olevaksi sitä, mikä on poissa ja hidastaa muistojen haalistumista. Yhdessä puisten teosten kanssa tämä artikkeli hahmottelee Kukkosaunasta eräänlaista topografista menneisyyden ja muistin tilallista esitystä, puista monumenttia.
Keywords: historia; veistokset; taiteellinen tutkimus; muistot; taiteellinen työ