Jäljen jälkeen : kehittyvä taideopetus ja opettajankoulutus - (:unkn) unknown (Taideyliopisto, 2024)
Tämä kirja kutsuu ajattelemaan kanssaan ja katsomaan taideopetusta uusista ja erilaisista näkökulmista. Kirjan artikkelit ovat syntyneet taideopettajien innostavasta yhteistyöstä ja yhteiskehittämisestä ja kertovat niistä oivalluksista, joita he ovat löytäneet. Tässä kirjassa tarkastellaan syvällisesti myös opettajan roolia ja tehtävää. Kirjassa kokeillaan ja testataan uusia vuorovaikutuksen, oppimisen ja ohjauksen mahdollisuuksia erilaisissa oppimisympäristöissä. Kirja on samalla kurkotus tulevaisuuteen ja avaa reittejä taideopetuksen kehittyviin sisältöihin, menetelmiin ja teknologioihin. Tekijät kokeilevat työssään yhdessä opiskelijoidensa kanssa uusia ja yhä innostavampia tapoja oppia, kohdata ja kommunikoida taiteen keinoin. Kirjan keskeisiä teemoja ovat kohtaamiset, kurkotus, jäljet ja tulevaisuus.
Johdanto – Dialogista yhteiskehittämiseen / Sirke Pekkilä KOHTAAMISIA Taiteen jälki – opettajan jälki / Seija Kairavuori, Sanna Ryökkynen ja Mari Kätkä DIALOGOS – Kuvan kaunis keskustelu / Juha Merta & Jouko Pullinen Pedagoginen sarjakuva luokanopettajankoulutuksessa / Seija Kairavuori Taideyllyttämistä – opettajat ja taiteilijat nykytaideprojektien äärellä / Maria Sula Keittiön kautta pedagogisen vuorovaikutuksen pelillisyyteen / Mikael Brygger, Tomi Humalisto ja Tomi Slotte Dufva KURKOTUKSIA Menetelmällä on merkitystä / Antti Lokka, Maria Mäkivirta ja Jouko Pullinen Teknologia luovan oppimisen tukena vapaassa säestyksessä / Toni Mäkinen ja Sirke Pekkilä LOOPISTA LAULUKSI: Pieni pedaali luovien taitojen alla / Ari Poutiainen Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen integroivassa taidekasvatuksessa / Lauri Väkevä Lauluja luontosuhteesta: Kasvatustieteen opiskelijoiden tuottama materiaalipaketti opettajille / Juho Koskivirta & Aleksi Ojala Taiteet ja luova toiminta kestävän kehityksen hyväksi. Taiteet opettajan työssä / Sanna Ryökkynen & Laura-Maija Hero.
Keywords: taidekasvatus; opetus; oppiminen; taide; opettajankoulutus; opettajuus; pedagogiikka; taidekorkeakoulut; vuorovaikutus; opetusteknologia; kohtaaminen; tulevaisuus