Passiflora - Pasila, Lotta (My University, 2025)
Kuvataiteen opinnäytteeni taiteellinen osa koostui kahdeksasta värikkäästä öljyvärimaalauksesta. Maalaukset oli toteutettu laseeraustekniikalla niin, että peittävän alusmaalauksen päälle maalasin läpikuultavilla pigmenteillä ohuita lasuureja. En juurikaan sekoittanut värejä paletilla, vaan käytin metodina optista sekoittamista, eli värit syntyivät tästä eri pigmenttien kerrostamisesta. Maalausteni kuva-aiheina toimivat kukat, ikkunat ja kuunsirpit. Kukka-aihe syntyi saatuani ystävältäni vaatimattoman pistokkaan, joka paljastui Yönprinsessa -nimiseksi lehtikaktukseksi. Kyseinen varreltaan vaatimaton kasvi muodostaa kypsään ikään ehdittyään tuoksuvan kukinnon, joka kukkii vain yhden yön. Kukka-aihe muodostui minulle elämän väliaikaisuuden, mutta myös kauneuden, symboliksi. Ikkunoissa minua kiinnostaa kahden tilan välissä oleminen, se, että olemme yhdessä todellisuudessa, josta näemme toiseen todellisuuteen, jota ikkuna rajaa. Taivaankappaleiden aika on toinen kuin kukkien; auringoilla ja planeetoilla on oma elämänkaarensa ja kiertokulkunsa, mutta tuo aikakäsitys on ihmiselle vieras ja käsityskykymme ulkopuolella. Maisterin opinnäytteeni kirjallinen osa jakautuu neljään osioon. Ensimmäinen niistä on kuvallinen dokumentaatio maisterin opinnäytteeni taiteellisesta osiosta Passiflora, joka esitettiin Kuvataideakatemian Kuva/Tila -galleriassa 17.5–15.6.2025. Toisessa osiossa, joka sisältää kappaleet Uskomisesta ja hulluudesta ja Tarkkuusmittaaja ja metodiekspressionisti, kerron työskentelyni taustoista ja avaan työhuonetyöskentelyäni. Osio sisältää myös kuvallista dokumentaatiota työhuoneeltani. Kolmannen osion kappaleissa Tuo tuomi tuomittu kukkimaan, Kuu lohduttaa huolestuneita ja Rajautuvia näkymiä kirjoitan kuva-aiheisiin liittyvästä symboliikasta ja reflektoin maalauksiani Craigie Aitchisonin, Georgia O’Keeffen ja Hima af Klintin tuotantoon. Neljännen osion kappaleissa Väri on seireenin laulua, Tenebre eli pimeys ja kaikki mitä rakastin ja Sielunpiirtäjän poetiikkaa avaan suhdettani väriin ja pyrin hahmottamaan, miten väristä olisi mahdollista puhua. Lisäksi pohdin maalarin suhdetta maalaukseen sekä sitä, miten maalauksesta tulee lopulta oma erillinen subjektinsa.
Keywords: väri; henkisyys; olemassaolo; maalaustaide; öljymaalaus; taivaankappaleet; kukkamaalaus; liminaalisuus; kuvataide; ikkunat; opinnäytteet; maisterit; fi=maalaustaide|sv=måleri|en=Painting|