Töitä Tekijälle NYT! : Valmistuvan lavastajan työllistymismahdollisuuksien kartoitusta - Salminen, Mikko (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2023)
Tämä tutkielma käsittelee sitä, millaiset ovat valmistuvan lavastajan työllistymismahdollisuudet tällä hetkellä. Tutkimus taustoittaa aihetta ja tutkielman nykyhetkisyyttä kolmen 2000-, 2010- ja 2020-luvun muutoksen kautta, jotka ovat mielestäni oleellisesti muovanneet valmistuvan lavastajan työllistymistä. Nämä kolme muutosta ovat teknologinen kehitys 2000-luvulla, Euroopan talouskriisi 2010-luvulla ja koronavirusepidemia 2020-luvulla. Lisäksi aihetta käsitellään lavastajan työnkuvan muuttumisen, yhtenäisen ammattikuvan hajoamisen sekä uusien työmuotojen syntymisen kautta. Samalla pohditaan nykyhetken taidealojen välistä yhteyttä, sekä tällä hetkellä alalla vielä vieraita ja siten myös piiloutuvia työpaikkoja, joissa lavastaja voisi työllistyä. Näitä potentiaalisia työympäristöjä käsitellään kolmen näkökulman ja tapausesimerkin kautta: teatteritalo, kulttuuritapahtuma ja muu toimintaympäristö. Tuon tutkielmassa esiin myös tekijöitä, jotka voivat mahdollistaa työllistymisen. Erityisesti pohdin koulutuksen merkityksiä mahdollisten työllistymisreittien ymmärtämisessä esimerkiksi työnkuvaan, ammattikuvaan ja työmuotoihin liittyvien ominaispiirteiden kautta. Tämän lisäksi esittelen kolme muuta työllistymisen mahdollistajaa, jotka kyselytutkimuksen tulosten kautta luovat pohjaa lavastajan työllistymiseen. Ne ovat työharjoittelu, verkostoituminen sekä portfolio ja CV. Työharjoittelun osalta esittelen lyhyesti myös oman työharjoittelun toteutumista Helsingin Kaupunginteatterissa keväällä 2020. Verkostoituminen liittyy kyselyn tuloksien ja omien huomioiden mukaan lavastajan ammattikuvan sosiaalisiin ominaispiirteisiin, joilla on oma merkityksensä työllistymisessä. Pohdin myös portfolion ja CV:n roolia siinä, miten lavastaja voi dokumentoida visuaalisesti töitään ja synnyttää potentiaalisten työnantajien, säätiöiden tai yksityisten tekijöiden kiinnostuksen. Tämä tutkielma voi toimia pohjana laajemmalle tutkimustyölle lavastajan työllistymisestä. Koska työllistymismahdollisuudet elävät ja muuttuvat nopeallakin aikavälillä sekä vaikuttuvat yhteiskunnallisista muutoksista, otan tutkimusmenetelmän kautta kantaa vain tämänhetkiseen tietoon ja näkemyksiin. Tutkielman ensisijainen tavoite onkin tuoda esiin käytännön tietoa aiheesta, jotta ammattiin valmistuvan lavastajan on helpompi nähdä olemassa olevia työmahdollisuuksia opintojen aikana tai niiden päättyessä. Tutkielman toissijainen tavoite on dokumentoida omaa siirtymistä työelämään. Uusien työelämän kontaktien ja alan toimijoihin tutustumisen kautta haluan käytännön tasolla kartoittaa näitä työllistymismahdollisuuksia ja itselleni potentiaalisia työllistymisreittejä. Lisäksi muiden työllistymistä mahdollistavien tekijöiden kautta haluan todentaa, minkälaisilla keinoilla omaa työllistymistä voisi edistää.
Keywords: lavastaja; ammatti; tekijä; yhteiskunta; teknologinen kehitys; talouskriisi; koronavirusepidemia; teatteritalo; kulttuuritapahtuma; muu toimintaympäristö; vapaan taiteen kenttä; taiteidenvälinen; laajennettu skenografia; kyselytutkimus; haastattelututkimus; verkostoituminen; portfolio; cv; käytännön tutkimus; työllistymisreitti; nykyhetki; nyt; työllistyminen; lavastus; koulutus; työelämä; työnkuva; työ; työharjoittelu; fi=lavastus|sv=design för scenkonst|en=Design for the Performing Arts|