Digitaalisen kulttuurin kasvatti : Opinnäytteen taiteellisen osuuden dokumentaatio ja taiteilijuuteni kartoittaminen - Hyvönen, Einari (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2021)
Opinnäytteen taiteellinen osuus sisältää seitsemän teosta ja kaksi julkista esiintymistä. Ensimmäisen esiintymisen teokset ovat valikoima syyslukukaudella 2020 valmistuneita maalauksia, joita yhdistävät aikanaan esiin nousseet teemat. Näitä olivat COVID-19-pandemia, tasa-arvokeskustelut sekä henkinen huonovointisuus. Teokset esitettiin yleisölle yksityisnäyttelyssäni Exhibition Laboratoryssa alkuvuodesta 2021. Toisen esiintymisen tematiikassa pohditaan leikillisyyttä osana taiteen tekemistä ja henkisiä kasvukipuja aikuiseksi kypsymisessä. Kolmen teoksen teossarja valmistui alkuvuonna 2021 ja ne tuotiin yleisön eteen Kuvan Kevät -lopputyönäyttelyssä. Opinnäytteen kirjallinen osuus on jatkoa 2019 julkaistuun Satakunnan ammattikorkeakoulun, Kuvataide Kankaanpään opinnäytteeseeni Digitaaliset työkalut y-sukupolven maalaustaiteessa. Siinä käsittelin digitaalisten työkalujen käyttöä osana 1980-luvun jälkeen syntyneiden taiteilijoiden luomisprosessia. Jatkan aihetta syventymällä omaan taiteilijuuteeni. Aloitan opinnäytteeni tekstiosuuden pohjustamalla teosteni temaattista rakennetta. Puran ne kolmeen osaan: protagonistiin, tarinaan ja ympäristöön. Seuraavaksi käyn läpi molempien maisterinäyttelyitteni yksittäiset teokset ja niiden ripustussuunnitelmat. Lopuksi pohdin taiteen jatkumoa taustoittamalla polkuani taidealalle. Menneistä palaan nykyaikaan ja reflektoin tämänhetkistä tyylisuuntaani. Pohdin, kuinka historiani digitaalisen tietotekniikan parissa, arvostamani taideskene ja valitsemani työvälineet ovat yhteiselossa luoneet mieltymykseni kiinnostavasta taiteesta, jolla koen luontevaksi ilmaista itseäni. Tutkin perinteisten ja digitaalisten menetelmien yhteensulautumista. Digitaalisuuden mahdollistama automatiikka ja taidemarkkinat eivät ole ongelmattomia. Jatkon kannalta on hyvä tiedostaa ongelmakohtia, jotta voi välttää pahimmat sudenkuopat. Selvitän vastausta kysymyksiin: miksi taiteeni on sellaista kuin se on, mikä on paikkani kuvataiteen jatkumossa ja mihin taideskeneen nykyiset teokseni menetelmällisesti ja temaattisesti lokeroituvat.
Keywords: fi=maalaustaide|sv=måleri|en=Painting|