Sävelten tyttäret : Säveltävät naiset Suomessa 1800-luvulta 1900-luvulle - Välimäki, Susanna; Koivisto-Kaasik, Nuppu (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2023)
Naiset ovat aina luoneet musiikkia. Säveltävät naiset ovat kuitenkin jääneet piiloon sukupuolensa takia. Miltä Suomen musiikin historia näyttää naisten näkökulmasta? Sävelten tyttäret esittelee 126 historiallista suomalaista säveltäjänaista. Nämä unohduksiin jääneet naiset olivat aikanaan tunnettuja tai muuten kiinnostavia musiikin tekijöitä, ja moni kuului kulttuuri- ja vaikuttajasukuihin Edelfeltistä Nervanderiin. Suurinta osaa heistä ei silti ole koskaan aiemmin huomioitu musiikin historiankirjoituksessa. Laajaan arkistotutkimukseen perustuva teos avaa ennennäkemättömän kuvan säveltämisen ja naisten soivaan historiaan. Samalla se korjaa naisten säveltämistä koskevia virheellisiä käsityksiä ja nostaa esiin suomalaisten säveltäjänaisten perinnön. ”Olen soittanut pianoa kuusivuotiaasta alkaen, joten miksi en olisi oppinut myös säveltämään.” - Ester Melander
Keywords: naiset; historia; säveltäjät; Suomi; henkilöhistoria; naishistoria; naisen asema; laulajat; musiikinhistoria; musiikki