Om det greppbara och det ogripbara - Strandell, Rasmus (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2026)
Detta är den skriftliga delen av mitt lärdomsprov från Teaterhögskolans program i ljusdesign. Grundidén för detta arbete är att betrakta ljusdesign och scenografi som ofrånkomligt sammanflätade, som två substanser som ständigt flödar in i varandra och påverkar och kompletterar varandra på sätt som kan göra det svårt att urskilja var det ena slutar och det andra tar vid. Den konstnärliga delen består av föreställningen Bedroom Dances som jag använder mig av som material för att påvisa exempel på sammanflätningen. Genom en fallstudie av valda delar av föreställningen Bedroom Dances försöker jag identifiera sätt på vilka ljusdesign och scenografi kan ses som sammanflätade och hur detta framkommer i föreställningen. Teoridelen av arbetet består av tre delar. I den första presenterar jag Möbiusbandet som en liknelse och visualisering av sammanflätningen av ljusdesign och scenografi. I den andra delen presenterar och diskuterar jag synpunkter på hur vi upplever vår omgivning, hur ljuset visar sig samt mekanismer kring perceptionen. I den tredje delen introducerar jag begreppsparet greppbart och ogripbart som ett hjälpmedel för att förstå och definiera olika aspekter av ljusligt och rumsligt tänkande. Med begreppsparet tänker jag mig komma närmare att utpeka och studera aspekter av bägge som ter sig mer subtila, kanske icke-verbala, mer upplevelsebaserade. Jag fortsätter med att kombinera begreppsparet med semiotiska och fenomenologiska perspektiv för att utveckla en fyrfältsmatris. Därefter presenterar jag föreställningen Bedroom Dances, mina utgångspunkter och slutresultatet av ljus- och rumsplaneringen, samt analyserar valda delar av föreställningen med hjälp av fyrfältsmatrisen jag utvecklat.
Keywords: ljussättning; scenografi; teaterkonst; ljusdesigner; ljus; miljö; perception (activity); valosuunnittelu; skenografia; teatteritaide; valosuunnittelijat; tila (ilmiö); valo; ympäristö; kokeminen; havaitseminen; fi=valosuunnittelu|sv=ljusdesign|en=Lighting Design|