Kaksi tornia : kuvanveisto ja politiikka sosialistisen rakentamisen aikakaudella - Siukonen, Jyrki (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2016)
Kuvataiteilija ja tutkija Jyrki Siukonen selvittää uudessa kirjassaan, miten ja millaisissa oloissa monumenttipropagandan merkittävimmät työt, Vladimir Tatlinin luonnos Kolmannen internationaalin muistomerkki (1920) ja Vera Muhinan jättiläisveistos Työläinen ja kolhoosinainen (1937) toteutettiin. Siukonen pohtii myös taiteilijoiden ristiriitaista roolia poliittisen järjestelmän palvelijoina ja analysoi taidehistorian valintoja hyvän ja pahan vallankumouksellisuuden välillä.
Keywords: Sculpture, Russian; Constructivism (Architecture); avantgarde; kuvanveisto; monumentaalitaide; konstruktivismi; sosialistinen realismi; Neuvostoliitto; Venäjä