Musiikin harrastajasta musiikin ammattilaiseksi : näkökulmia muusikon eri urapolkuihin - Wikstén, Aapo (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2017)
Tässä tutkimuksessa perehdyn siihen, kuinka muusikon ammatti-identiteettiä on tarkasteltu musiikkikasvatuksen kirjallisuudessa. Näkökulmat liittyvät muun muassa musiikkiharrastuksen saavutettavuuteen, kilpailuhenkeen, perhetaustoihin ja muihin muusikon polkua määrittäviin ympäristötekijöihin. Tutkimuskysymykseni on: Millaisten taustatekijöiden voidaan ajatella vaikuttavan muusikon tai musiikkikasvattajan ohjautumiseen musiikkiharrastuksesta ammattiuralle? Suoritin tutkielman kirjallisuuskatsauksena. Tarkastelin ajankohtaista kirjallisuutta liittyen musiikin harrastamiseen, musikaalisuuden ja musiikin ammatillisuuden periytymiseen sekä perhetaustan vaikutuksiin muusikon ammatinvalintaan. Tutkielmani keskeisen johtopäätökset ovat, että musiikilliset taidot kehittyvät vähitellen ja kehityksen peruspilarina toimii musiikillinen minäkäsitys. Musiikillinen kilpailuhenki on yleensä nuorissa musiikinharrastajissa läsnä ja se luo musiikillista ilmapiiriä kouluihin ja musiikkiopistoihin. Tutkielmassani myös tutkitaan musikaalisuuden periytymistä ja selvitetään kuinka suuri vaikutus voi olla musikaalisesta elinympäristöstä.
Keywords: ammatinvalinta; harrastukset; musiikkikasvatus; identiteetti; muusikkous; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|