Kuva kuvassa, maalaus maalauksessa : Susanne Gottbergin maalausten tulkintaa Gilles Deleuzen ajattelun valossa - Karjalainen, Eero (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2026)
Taiteen kandidaatin opinnäytteessäni tarkastelen suomalaisen kuvataiteilija Susanne Gottbergin maalaustaideKa. Käsittelen Gottbergin teoksia taidehistorioitsija Inkamaija Iitän ehdottaman ”maalausta käsittelevän maalauksen” kategorian puitteissa tarkastellen sitä, miten Gottberg käsittelee maalausta taiteessaan. Tutkielmassa kysyn, miten Gottbergin taide suhteutuu maalauksen mediumin rajoihin. Analyysini kohdistuu Gottbergin uudempaan, 2020-luvulla toteutettuun tuotantoon, sekä erityisesti kahteen kuva-aiheeseen tämän rajauksen puitteissa: 1) peilin kautta puhelimella otettuihin omakuvia esittäviin maalauksiin sekä 2) maalatussa kuvassa esiintyviin maalauksiin eli maalauksiin, jotka esittävät maalauksia. Hypoteesini on, että nämä kuva-aiheet muodostavat murtuman ja ikonografis-kronologisen muutoksen Gottbergin syklisessä praksiksessa ja kuva-aiheita kierrättävässä tuotannossa. Aineistoni koostuu viidestä maalauksesta: Side By Side (2023), The Beginning Or The End Of A Journey (2023), Wanderer (2023), Window with a View (2023) sekä In Front of You (2022). Hyödynnän tulkinnassa erityisesti ranskalaisen filosofi Gilles Deleuzen ajattelua. Deleuzen monipuolisesta tuotannosta merkittävä osuus, noin kolmasosa, kohdistuu suoraan taiteenfilosofian kysymyksiin, minkä lisäksi uudet viime vuosina julkaistut kokoelma- ja käännösteokset hänen aiemmin vähemmän tunnetusta erityisesti maalauksen teoretisoinnin keskittyvästä filosofiastaan ovat herättäneet uutta kiinnostusta hänen filosofiansa hyödyntämisestä juuri maalauksen analysoinnissa. Näistä syistä katson perustelluksi nojata Gottbergin teosten analyysissä juuri Deleuzen ajatteluun. Erityisesti hyödynnän Deleuzen tulemisen ja luomisteon käsitteitä sekä representationaalisen ajatusta Deleuzen kuvallisuuden filosofiassa. Tutkielmassa lopputuloksena esitän, että Gottbergin mise en abyme -kuvatyyppiä edustavat ja metakuvallisuutta hyödyntävät uudet teokset tuovat maalauksen sen piiristä tilaan ja palauttavat sen takaisin maalauksen kenttään jatkuvassa tulemisen prosessissa. Lisäksi esitän muutamia kysymyksiä jatkotutkimusta silmällä pitäen.
Keywords: maalauksellisuus; mise en abyme; Gottberg, Susanne; Deleuze, Gilles; kuvataide; maalaustaide; taidefilosofia; kuvataiteilijat; taideteoriat; taidemaalarit; tulkinta; representaatio; fi=nykytaiteen historia ja teoria|sv=samtidskonstens historia och teori|en=Contemporary Art History and Theory|