Queer-pedagoginen musiikkikasvatus : Tutkijoiden näkemyksiä queer-pedagogiikasta musiikkikasvatuksen kontekstissa - Sihvola, Saaga (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Tämä tutkielma tarkastelee sitä, millaisia näkemyksiä alaa tuntevilla tutkijoilla liittyy queer-pedagogiseen musiikkikasvatukseen ja millaiselta queer-pedagoginen musiikkikasvatus voisi käytännössä näyttää näiden näkemysten pohjalta. Aihe on Suomessa toistaiseksi vielä melko tuntematon ja siitä syystä tämä tutkielma lähestyy aihettaan avoimesti ja laaja-alaisesti. Tutkielman aineisto on tuotettu haastattelemalla alaa tuntevia tutkijoita siitä, miten he hahmottavat queer-pedagogiikan mahdollisuudet osana musiikkikasvatusta ja sen käytäntöjä. Tutkimuksen tehtävänä on yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden vuoksi tuottaa uudenlaista ja queeria näkökulmaa musiikillisesta tekemisestä, opettamisesta ja oppimisesta musiikkikasvatuksen kentälle. Teoreettisen viitekehyksen muodostaa intersektionaalinen queer-teoria. Tämän lisäksi teoreettiseen viitekehykseen on sisällytetty identiteetin sekä queer-tilan ja queer-kehollisuuden teemoja. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat: Minkälaisia näkemyksiä haastateltavilla tutkijoilla on queer-pedagogiikasta musiikkikasvatuksen kontekstissa? Miten queer-pedagoginen musiikkikasvatus ja sen työkalut voidaan ymmärtää ja jäsentää tutkijoiden näkemysten perusteella? Tutkielman tulosten mukaan queer-pedagogisessa ajattelussa on potentiaalia haastaa totuttuja musiikkikasvatuksen traditioita. Se kutsuu opettajia ja kasvattajia pohtimaan millaiset arvot ja valinnat ohjaavat opetusta ja kasvatusta, ja miksi. Lisäksi queer-pedagoginen musiikkikasvatusajattelu voi uusintaa musiikin opettajien praktiikkaa inklusiivisempaan suuntaan esimerkiksi tehden näkyväksi ne representaation ja toiminnan sokeat pisteet, jotka sulkevat ulos marginaaleihin jääviä ihmisryhmiä. Tulosten mukaan queer-pedagogisella musiikkikasvatuksella on siten myös mahdollisuus luoda yhdenvertaisempaa kasvatuskulttuuria ottamalla kantaa niihin musiikin ja musiikkikasvatuksen arvoihin ja mekanismeihin, jotka ylläpitävät yhteiskunnan haitallisia normeja ja rakenteellisia valtasuhteita.
Keywords: queer-pedagogiikka; musiikkikasvatus; queer-tutkimus; kriittinen pedagogiikka; kriittinen teoria; sukupuolivähemmistöt; seksuaalivähemmistöt; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|